Bildningsnämnden tog del av en granskning som gjorts av en konsultfirma där skol- och daghemsfastigheterna i Petsmo, Hankmo, Kuni-Vassor och Veikars skick och riskområden framkommer. Varje konstruktion har poängsatts enligt reparations- eller underhållsbehov. Poängskalan var 0-50 och ju högre poäng, desto mindre behov av reparationer.

Så här poängsattes konstruktionerna

  • Veikars skola och daghem: 19/50
  • Kuni skola och daghem: 18,2/50
  • Hankmo skola och daghem: 17,4/50
  • Petsmo skola och daghem: 13,66/50

På mötet konstaterades även att två grupper, den ena med barn 1-3 år gamla och den andra med 3-5 år gamla, kan behöva finska som verksamhetsspråk.

Tre olika alternativ kommer att skickas till kommunfullmäktige- och styrelsen för ställningstagande. Det första är att utvidga servicenätet där det redan finns service i orter som Hankmo, Kuni, Veikars och Petsmo. Det andra är att centralisera verksamheten till färre enheter i exempelvis Kvevlax, kommunalgården, Hankmo och Petsmo. Det tredje är att verksamheter koncentreras till färre och större enheter i Kvevlax, kommunalgården eller Hankmo.

De två sistnämnda alternativen möjliggör finskspråkig småbarnspedagogik i Kvevlaxområdet.

- Vi tar inte ställning till det ännu. Vi skickar förslaget på utlåtande och ser vad som kommer fram, säger bildningsnämndens ordförande Johanna Nyman.