I Tyskland har det i decennier varit tabu att ens tänka tanken att tyska mannar skulle marschera på främmande mark. Skammen över de människo­rättsbrott naziregimen gjorde sig skyldig till har varit så stark.

Den nazityska armén var visserligen enbart ett redskap för den politiska ledningen i Berlin – men ett effektivt och lydigt redskap, utan vilket ­ledningens djupt obehagliga visioner inte kunnat förverkligas.

Att delta i firandet av en historisk händelse, som de tyska trupper som deltar i jägarparaden i Vasa nu på lördagen gör, är givetvis en helt annan sak.

När militärledningen i det dåvarande tyska ­kejsardömet 1915 sa ja till att utbilda frivilliga självständighetskämpar från Finland låg ­nazisternas maktövertag långt in i framtiden. Det var en ­annan värld; det tyska biståndet till jägarna kan inte ­kopplas till de tyska ohyggligheter som kom ­senare. De obehagliga associationerna är ett ­senare fenomen.

Det må vara tillåtet att tycka att den sann­finländska försvarsministern Jussi Niinistös upplägg av jubileumsfirandet i Vasa är onödigt ­bombastiskt och pompöst.


Det som försiggår i Vasa på lördagen är ett militär­historiskt firande, där det politiska ­perspektivet inte finns med.

”Vi måste kunna se ­paraden och jägar­jubileet som en sak för sig”, ­säger historikern Nils-Erik ­Villstrand (VBL 22.2).

En syntes mellan jägarjubileet och inbördes­kriget, följt av segrarnas repressalier mot ­förlorarna, hade inte låtit sig göras.

Men det må vara tillåtet att tycka att den sann­finländske försvarsministern Jussi Niinistös upplägg av jubileumsfirandet i Vasa är onödigt ­bombastiskt och pompöst, hemmahörande i en ­annan tid.

Det hade gått med mindre, kanske till och med blivit värdigare så.