Den första rattfylleristen påträffades i Hemstrand vid halv sex-tiden på torsdagskvällen. En polispatrull observerade en bil med en estnisk registerskylt och stoppade bilen för att kontrollera förarens körskick.

Polisen utförde ett alkometertest på bilisten, en man född 1976, som gav resultatet 1,08 promille. Patrullen förde mannen till Vasa centralsjukhus för ett blodprov. Polisens beslagtog mannens körkort och han misstänks nu för rattfylleri.

Ett par timmar senare vid 21-tiden mottog polisen larm via nödcentralen om en personbil som färdas osäkert på motorvägen i Vasa från Laihelahållet. En polispatrull mötte bilen på motorvägen och stoppade bilisten vid en servicestation.

Bilisten, en man född 1995, blåste 0,00 i polisen fältalkometer. Men snabbprovet för narkotika visade positivt för amfetamin.

Mannen fördes till Vasa centralsjukhus blodprov och kliniska prover. Det visade sig att mannen saknade giltigt körkort. Han misstänks ha gjort sig skyldig till rattfylleri, straffbart bruk av narkotika samt framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet.