Planläggningen i Vasa har inlett ett experiment med att synliggöra planläggningsarbetet i gatubilden genom skyltar. Informationen som finns på skyltarna har tidigare enbart publicerats i tidningar och på stadens officiella anslagstavlor men nu vill planläggningen flytta informationsgången till gatorna där Vasaborna rör sig.

– Avsikten med skylten som talar om att en plan är under arbete är att stadsborna och närområdets invånare ska bli medvetna om att planering av objektet i fråga pågår. Då kan de i ett så tidigt skede som möjligt delta och påverka planläggningen, säger planläggningsingenjör Toni Lustila vid Vasa stad.


Den första skylten har redan satts upp på adressen Handelsesplanaden 29 där markägaren har planer på att bygga ett sexvåningshus vid platsen. Det gamla trähuset som nu står på platsen har skyddsbeteckning men förslaget är att beteckningen ska slopas.

Fler skyltar ska sättas upp, enligt Lustila.

– Genom att prova på det här nya tillvägagångssättet får vi enkelt och snabbt reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar. De traditionella kungörelserna i tidningarna når inte längre alla och därför har synligheten i gatubilden och på sociala medier blivit viktiga arbetsredskap för oss.