Producenten spelar en viktig roll i hur bra produktionsdjur mår, konstaterar ÖSP i ett pressmeddelande.

– Det är producenten som varje dag matar, rengör, ströar och tar hand om sina djur. Många producenter sätter ner själ och hjärta i djurhållningen.


I och med att en ny lag om djurs välbefinnande är på utlåtanderunda efterlyser förbundet nu att också producenternas rättskydd ska tas i beaktande. Lagen bör enligt ÖSP uppdateras till att motsvara dagens djurhållning.

En bakgrund till det här är att ovanligt många ÖSP-medlemmar kontaktat förbundet under den senaste tiden. En del av dem är inte nöjda med de djurskyddsgranskningar som utförts. ÖSP har fört en dialog med berörda myndigheter och kommer att fortsätta med det.

– Producentens rättskydd måste garanteras vid djurskyddsgranskningar. Vi uppmanar våra medlemmar att ta kontakt med förbundskansliet, lokalavdelningen eller grannen om man känner sig otrygg vid en granskning, säger Tomas Långgård, förbundsordförande för ÖSP.


Det som ÖSP vill se är en helhetssyn vid djurskyddsgranskningar. Den som utför tillsynen måste, förutom att kunna lagen, ha förståelse för djurs beteende och att alla produktionsdjur är individer.

I vår ordnar ÖSP, tillsammans med Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, en kurs för att fortbilda de som kan fungera som stödpersoner vid granskningstillfällen.