– Jag visste ju att jag skulle vinna, men det är jätteskönt att veta vilken sång jag ska sjunga, säger Saara Aalto när hon står med blommor i handen en halvtimme efter att Monsters utsetts till Finlands bidrag i Eurovisionen.

Egentligen skulle låten heta I ain't scared no more, men då alla kallade den monstersången fick den heta Monsters. Eftersom Finland vunnit Eurovisionen med monstertema förr – Lordi 2006 – är Aalto nöjd. Monsters skrev hon på fyra timmar tillsammans med Joy joch Linnea Deb från The Family, som bland annat skrev Måns Zelmerlövs vinnarlåt Heroes, och brittiska Ki Fitzgerald.

Hon tycker att budskapet i sången är viktigt.

– Vi har alla våra monster, det är viktigt att vi tar hand om oss.

Framförandet fick en hel del kritik för att vara rörigt och Aalto säger att det ska ses över nästa vecka.

– Vi har möten nästa vecka, få se vad vi hittar på. Jag vill gärna överraska.

Av de tre låtarna kom Monsters ut först och det kan enligt Aalto ha bidragit till populariteten. Hon skulle ändå inte ha gjort annorlunda, det vill säga släppt alla tre låtar samtidigt.

– Nu höll spänningen i sig, säger Aalto som håller på att spela in ett nytt album.

De tre låtarna framfördes med högt tempo. Aalto hade 6–8 minuter på sig att byta kläder och smink mellan låtarna. Koreografierna var gjorda av Brian Friedman, som bland annat jobbat för Britney Spears, Beyoncé och Mariah Carey.

Publiken som följde tävlingen live i Esbo verkade nöjda. Ola Södermark och Björn Heselius har sett några deltävlingar i svenska Melodifestivalen live men aldrig de finländska. De kom till arenan av en orsak – Saara Aalto.

– För första gången är vi inte oroliga över att det ska gå åt skogen för Finland, sade Heselius redan innan showen började.

Södermark upplevde tidigare Aalto som aningen kall, men han tycker att hon utvecklades mycket under brittiska X Factor. Alla tre låtar tar fram hennes starka sidor, anser de.

I takt med att bidragen framfördes blev det svårare för Heselius och Södermark att hålla fast vid favoriten Monsters, eftersom de andra låtarna imponerade. Södermark tyckte att Queens scenshow var bäst, medan Heselius fattade tycke för Domino. Publiken i Esboarenan var svår att tyda – alla låtar fick stående ovationer.

När den internationella juryns poäng började rulla in var det klart att kampen stod mellan Monsters och Domino. Monsters ledde med fyra poäng när juryn hade sagt sitt, Folket fortsatte på samma linje: Monsters fick totalt 183 poäng, Domino 159 poäng och Queens 138 poäng.

Björn Heselius vill gärna lyfta fram Krista Siegfrids insats som programvärd.

– Tänk alla dessa år vi uthärdat innan Krista kom och visade hur man kan dra program på fler språk.

Siegfrids visade att hon både pratar allt från norska till italienska, plus att hon sjöng Bye Bye Baby tillsammans med systrarna i CatCat.

En annan vinnare i UMK i år är komikern Christoffer Strandberg, som höll till i green room med låtskrivarna. Strandberg fick nästan lika stora applåder som Saara Aalto när han utklädd till Loreen sjöng Happy birtday för svenska Thomas G:sson som fyller 50.

– Nu har vi ju inte sett det på tv än, så det känns lite tassigt att utvärdera showen härifrån arenan, men om den var hälften så bra i rutan som live så har vi antagligen sett ett av årets proffsigaste Yleprogram, säger Heselius som satt i den finländska juryn för ESC 2007.

Förhoppningarna inför Lissabon är stora.

– Ja! Det blir bra det här, säger Södermark.

Uppdaterad 3.3.2018 kl 21:45