|

Så konkurrerar man med metropolerna

Under torsdagen talade Per Schlingmann på temat regionutveckling under en öppen föreläsning i Vasa ordnad av Österbottens förbund. Zoom
Foto: Linus Lindholm

Under torsdagen talade Per Schlingmann på temat regionutveckling under en öppen föreläsning i Vasa ordnad av Österbottens förbund.

Författaren och den tidigare politiska strategen Per Schlingmann målar upp en vision för hur man skapar starka regioner utanför storstäderna. Viktigt är bland annat symbios mellan stad och landsbygd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När Per Schlingmann redogör för sin vision tar han avstamp i flyttrörelser. Ett fenomen som klingar bekant i ett österbottniskt sammanhang genom de många unga svenskspråkiga som flyttar till Stockholm.

– Unga högutbildade flyttar till storstäder trots att många aspekter i metropolerna är långt ifrån optimala. Stockholm har till exempel stora problem med bostadsmarknaden, säger Schlingmann.

Ändå lockar städerna. Schlingmann pratar med en nordisk kontext men ur ett svenskt perspektiv. Själv utgår han från Stockholm och Gotland. Han berättar att han tidigare trodde att digitaliseringen och globaliseringen skulle leda till att städernas geografiska läge blev mindre viktigt.

– Där hade jag 100 procent fel. Numera är platsen ännu viktigare än tidigare. Urbaniseringen drivs på av digitaliseringen. En orsak är att ekonomiska kretslopp är starkare i stora städer, en annan är de sociala möjligheterna städerna erbjuder.

Annons
När platsen blir viktigare blir också det lokala ledarskapet viktigare enligt Schlingmann. För att mäta sig med metropolerna, något han anser vara fullt möjligt, måste de mindre städerna locka innovatörer och arbetskraft.

Hur gör man det?

– Genom att ha en tydlig identitet och idé över vad staden eller orten ska vara. Ju mindre orten är desto tydligare behöver identiteten vara. Den klassiska utmaningen, att attrahera kunder, har delvis gett plats för en ny utmaning, att attrahera arbetskraft.

Zoom

Schlingmann nämnde även skog och bioenergi som ett verktyg för tillväxt i Norden. Foto: Linus LindholmEn annan nyckelfaktor för att skapa en energisk region är jämställdhet. På många håll i Sverige är kvinnor nu i majoritet inom utbildningsledarskap. Enligt Schlingmann är det delvis urbaniseringens förtjänst. I politiken går det lite långsammare, men även där har det skett en positiv förändring. Den största utmaningen ligger inom den ekonomiska makten.

– Vi går mot en tid där kvinnorna har ökat inflytande. Men vi är inte där ännu. I Sverige investeras bara en bråkdel av riskkapitalet i företag drivna av kvinnliga företagare.

Samarbetet mellan högskolor och företag är även fortsättningsvis viktigt för att skapa dynamik. Men när folk i större utsträckning skapar sin egen sysselsättning blir även mindre entreprenörers roll i samarbetet viktigare.

– Mindre företag hör ihop med det serviceutbud en levande stad behöver ha. Möjligheter till konsumtion är viktigt för att en ort ska ha attraktionskraft.

"Där hade jag 100 procent fel. Numera är platsen ännu viktigare än tidigare."


Schlingmann menar att det digitaliserade samhället ställer högre krav på personligt ansvar. Man kan och bör höja sin kompetens även utanför den traditionella utbildningen. På temat bildning och entreprenad är generationsskiftena i familjeföretag en kommande utmaning.

– Idag behövs det betydligt mer kompetens för att ta över ett familjeföretag än tidigare, du behöver ha koll på digitalisering, e-handel och konkurrens med Kina. Tidigare var det mer överblickbart och enkelt. Bland annat därför borde utbildningen inte bara fokusera på teknisk kunskap utan också på förmågan att förstå människor.

Ytterligare en nyckelfaktor för en dynamisk region är enligt Schlingmann en symbios mellan stad och landsort.

– På landsbygden finns många av de uttryck som lockar i städerna. Dels lockar rekreationsmöjligheter, men en stark hantverkartradition verkar också tilltala den moderna stadsbefolkningen. Torghandel, mikrobryggerier och närproducerade livsmedel hör hit. Stad och landsbygd är beroende av varandra och en välmående region bygger på att båda mår bra.

Hur tänker du kring service på landsbygden?

– Jag tror att vi befinner oss i en brytpunkt för landsbygden. Man borde tänka mer urbant när det kommer till konsumtion utanför städerna. Närproducerade livsmedel är ett exempel, men kreativitet behövs. Det kommer att avgöra om vi lyckas behålla till exempel social service och tjänster på små orter.

Influgen visionär

  • Per Schlingmann, ursprungligen från Borås, är författare och PR- och kommunikationskonsult. Han har en politisk bakgrund – i svenska Moderaterna har han tidigare varit chefstrateg och partisekreterare.
  • I Vasa föreläste han om sin syn på regionutveckling på ett seminarium ordnat av Österbottens förbund.
  • Föreläsningen bygger delvis på boken Urban Express, som han skrev med Kjell A Nordström.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan