Statsminister Juha Sipilä (C) knyter regeringens framtid allt hårdare till vårdreformen. På torsdagen sade statsministern att regeringen kommer att avgå och utlysa nyval ifall den planerade social- och hälsovårdsreformen inte lyckas.

– Ifall vårdreformen faller, så är principen allt eller inget, alltså blir det nyval. Det är fråga om regeringens största reform, sade Sipilä på Politikjournalisternas lunchtillställning på torsdagen enligt Helsingin Sanomat.

Sipiläs uttalande kommer efter att Samlingspartiets riksdagsledamot Elina Lepomäki på onsdagen meddelade att hon inte tror på vårdreformen eller den därtill hörande landskapsreformen och kommer att rösta mot regeringens linje.

Lepomäkis uttalande verkade komma som en överraskning för Samlingspartiets ledning, men backades upp av bland annat Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml).

Sipilä sade på torsdagen att han kommer att se till att Centerns led håller och att han förutsätter att Samlingspartiet inte backar. Landskapsreformen är viktig för Centern medan öppnandet av vårdmarknaden för privata bolag är viktig för Samlingspartiet.

Samlingspartiets och Centerns riksdagsgrupper möts på torsdag eftermiddag.

Lepomäkis utspel är på så sätt signifikant att det skvallrar om brytningar i regeringspartiernas led. Efter utspelet inleddes spekulationerna om vilka andra som kan tänkas vara missnöjda med vårdreformen.

Harry Harkimo (Saml) har tidigare uttryckt tvivel på reformen. Harkimo har ändå inte varit lika rakt på sak som Lepomäki.
Det som gör situationen kritisk är att regeringen har endast en knapp majoritet i riksdagen, 105 riksdagsledamöter samt talmannen av totalt 200. Det innebär att regeringspartierna behöver alla sina ledamöter för att rösta igenom reformen.