Finländarnas åsikter kring den nuvarande alkoholpolitiken går isär, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL). I en enkätundersökning som THL och Alko låtit göra i januari var ungefär hälften (49 procent) av de som deltagit i undersökningen nöjda med Finlands nuvarande alkoholpolitik.

Samtidigt ville en knapp tredjedel ha en liberalare alkoholpolitik medan 13 procent efterlyste strängare alkohollagar. Resten ville inte ta ställning till frågan.

Sammanlagt 67 procent av dem som deltog i undersökningen tyckte att starköl ska finnas till salu i matbutiker. För ett år sedan var andelen 50 procent.

Frågan om vin ska gå att köpa i matbutiker delade finländarna. 50 procent svarade ja och 47 procent nej. Resten tog inte ställning. Däremot tyckte hela 94 procent att den nuvarande åldersgränsen för svaga alkoholdrycker och vin är lämplig.

Enligt THL:s undersökning finns det en skillnad mellan kvinnors och mäns syn på Finlands alkoholpolitik. Kvinnorna vill ofta se en strängare alkoholpolitik än männen.

Sammanlagt deltog 1 003 finländare i åldern 18-79 år i THL:s och Alkos undersökning.