Kommunikationsverket anser att grossistpriserna är för höga på bredbandsmarknaden, en marknad som domineras av DNA, Telia och Elisa. För höga priser är ett hinder för konkurrens. Kommunikationsverket vill se ett bättre fungerande marknad och bättre konkurrensmöjligheter för samtliga marknadsaktörer.

Alexandra Partanen, specialsakkunnig på Kommunikationsverket, säger att med åtgärden vill Kommunikationsverket få marknaden att fungera bättre.

– Konkurrensen fungerar inte. Vi vill se till att de fibernät som redan dragits utnyttjas bättre. Det finns ledig kapacitet i näten, det vet vi. Vi har ingenting emot att operatörer och telefonbolag bygger ut fibernät, men vi vill med åtgärden säkra att samtliga aktörer på marknaden har bättre tillgång till nätverken.

Kommunikationsverket går in och bestämmer maximipriser för abonnentförbindelser för DNA, Elisa och Telia.

Maximipriserna för fiber är i kraft i tre år. I praktiken innebär beslutet att de priser som DNA, Elisa och Telia tar av konkurrerande operatörer i fibernätverken sänks med 28-80 procent.

– Förhandsreglering av fiberpriserna för just dessa tre företag medför den största nyttan för marknaden och samhället, säger Kirsi Karlamaa, generaldirektör för Kommunikationsverket.

Partanen säger att beslutet innebär att konkurrensen på fibermarknaden ökar.

– Det igen betyder att konsumenter och företag får flera alternativ att välja mellan och lägre priser.

För kopparförbindelser blir det lindrigare reglering.