"Med litteraturen i fokus" är temat för årets Vasa Littfest som inleds i dag. Vasas egen tvåspråkiga litteraturfestival återgår nämligen i år till sina rötter, det vill säga till litteraturen och läsandet.

På programmet står bland annat författarsamtal, paneldiskussioner, föreläsningar, intervjuer och diktuppläsning som ordnas på olika håll i staden under helgen.

Bland årets gäster finns till exempel Finlandiapristagaren i skönlitteratur Juha Hurme, Rosa Liksom, Martina Haag, Bob Hansson, Jake Nyman samt Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.


Juha Hurme föreläser på Vasa arbis på lördag klockan 10 om hur det svenska språket haft en avgörande ställning i den finländska litteraturens utveckling. Föreläsningen går på finska.

Läs också: Finlandiavinnaren: Lär er svenska

Hurme medverkar även i programpunkten "I Petters soffa" i huvudbiblioteks dramasal på lördag klockan 12–14. Petter Lindberg intervjuar då även Martina Haag, Ted Forsström, Marko Hautala, Bob Hansson och Eva Frantz med flera.

"Varför ska vi läsa böcker i framtiden?" är temat för en paneldiskussion i dramasalen klockan 14.15 på lördag eftermiddag. I den medverkar Johan Unenge, Janina Orlov och Kaj Korkea-aho. Moderator är Johanna Stenback från Förlaget.

På lördag förmiddag ordnas också barnens egen Littfest i nedre aulan i huvudbiblioteket. Bland annat blir det sagolek med Wasa Teater klockan 11.

På söndag klockan 12 kan man lyssna då författarna Monika Fagerholm och Ellen Strömberg diskuterar sina böcker på Sweet Vasa. Temat är "Starka kvinnor i litteraturen".


Invigningen av Vasa Littfest sker i stadshusets festsal klockan 18 på fredag kväll. Förutom författarsamtal bjuds det även på musik och poesi av Richard Eklund.

En festivalnyhet för i år är Open mic-evenemanget som ordnas på Bock's Corner Brewery på lördag kväll. Då får såväl professionella som "skrivbordslådepoeter" framföra sin dikter.


Hela programmet för Vasa Littfest hittar du här och via festivalens Facebooksida.