Finland har fördömt kemvapenattacken och i likhet med de övriga EU-länderna uttryckt sitt starka stöd till Storbritannien.

– Attacken i Salisbury utgör ett allvarligt hot mot hela Europas säkerhet. Det är viktigt att behövliga åtgärder vidtas såväl inom ramen för EU som bilateralt, anser presidenten och ministerutskottet i ett pressmeddelande.

Europeiska rådet har instämt med Storbritanniens bedömning att det med stor sannolikhet är Ryska federationen som bär ansvaret för attacken. Därför finns det enligt rådet ett behov av att stärka EU:s handlingsförmåga när det gäller hybrid- och cyberhot, kontraspionage och bekämpning av kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot.


På måndagen fastställde presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott att Finland utvisar en person som tjänstgör vid Rysslands ambassad med diplomatstatus. Utrikesministeriet kommer att underrätta Rysslands ambassadör om åtgärden, som genomförs samtidigt i övriga EU-medlemsstater.

Utvisningsbeslut hör till den nationella beslutanderätten och varje medlemsstat får handla efter egen uppfattning av situationen.