Minst 7 miljoner människor i Kongo-Kinshasa av akut hunger, medan totalt 13 miljoner är i stort behov av humanitär hjälp som mat, rent vatten och sjukvård, uppger FN, enligt nyhetsbyrån AFP. Biståndsorganisationer i landet varnar nu för att krisen kan komma att förvärras om inte mer pengar kommer in.

”Bristen på finansiering tvingar oss att göra val vi inte vill behöva göra. Vi har tvingats begränsa oss till specifika områden och vi kan bara hjälpa en bråkdel av de människor som så desperat behöver stöd", skriver Jose Barahona, chef for biståndsorganisationen Oxfam i landet, i ett pressmeddelande.

"Regeringar och internationella bidragsgivare måste lära sig av historien. Utan tillräcklig nödhjälp kommer många människor i Kongo-Kinshasa inte få den hjälp som de är i så desperat behov av.”

Men regeringen bojkottar dagens samtal och premiärminister José Makila Sumanda anklagar i stället givare och biståndsorganisationer för att sprida en "negativ bild av landet till resten av världen".

Regeringen uppskattar att det finns runt 231 000 internflyktingar i behov av hjälp, långt ifrån de 4,5 miljoner kongoleser som FN uppskattar befinner sig på flykt inom landets gränser.

Enligt regeringen har man också avsatt 80 miljoner euro till humanitär hjälp varav 84 miljoner öronmärkts för att hjälpa flyktingar att återvända hem.

Flera givarländer har kritiserat president Joseph Kabila, som haft makten sedan 2001, efter att han vägrat avgå som president i slutet på sin andra mandatperiod 2016. Val är nu planerat till den 23 december i år men oron är stor över hur valprocessen kommer skötas och om Kabila själv kommer ställa upp i valet.

Oppositionen är också kritisk till att regeringen bojkottar givarsamtalen.

– Den oansvariga attityden från regeringen i Kinshasa visar på dess likgiltighet inför folkets lidande, säger Felix Tshisekedi, ledare för det största oppositionspartiet UDPS till AFP.