|

Ny rapport: Sju glas vin i veckan skadar hjärnan och ökar dödligheten

NyhetsbildZoom
Vin. Foto: Arkiv
En ny forskningsrapport som publicerades i den brittiska medicinska tidskriften Lancet visar att sju glas vin i veckan skadar hälsan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt professor Timo Strandberg vid Helsingfors universitet utgör hundra gram alkohol i veckan den kritiska gränsen. Då den gränsen överskrids, ökar dödligheten såväl för kvinnor som för män, uppger Strandberg.

Den omfattande internationella studien visar att alkoholkonsumtionen ökar risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar liksom risken att dö i förtid. Enligt rapporten ökar hälsoriskerna vid rätt små konsumtionsmängder som underskrider de gränsvärden som har definierats i många länder. Närmare 600 000 personer i 19 länder deltog i undersökningen. Underlaget för rapporten bygger på 83 olika forskningsprojekt.

– Rapporten väcker frågan om nuvarande riskvärden i många länder. Dödligheten ökar redan efter 7-8 alkoholportioner i veckan, säger professor Timo Strandberg som är en av rapportens forskare och upphovsmän.

De finska myndigheterna har tidigare utgått från att den kritiska gränsen har varit 14 alkoholportioner i veckan för män och 7 portioner för kvinnor.

– Det finns skäl att förkasta den seglivade myten att det är hälsofrämjande att dricka ett par glas vin om dagen, säger Strandberg.

De som drack över 350 gram alkohol i veckan i 40-årsåldern förväntas dö 4-5 år tidigare än de som dricker under 100 gram i veckan, uppger rapporten. Storkonsumenter av alkohol löper också en större risk att insjukna i stroke eller hjärtsvikt eller blodtryckssjukdomar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan