Huvudstaden Damaskus skakades av explosioner tidigt i morse. De USA-ledda anfallen riktades bland annat mot forskningsanläggningar för kemvapen i Barzeh-området där de orsakade materiella skador, enligt den syriska statstelevisionen. En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, vilket leddes till att tre civila skadades, skriver den syriska nyhetsbyrån Sana enligt Reuters.

Syriens utrikesdepartement fördömer attacken i starka ordalag och hävdar att den syftar till att stoppa Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) från att utreda den misstänkta gasattacken. Men säger också att den inte påverkar landets kamp mot militanta rebeller.

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian säger att anfallen inte var riktade mot Syriens allierade i landet och betonar att Ryssland varnades i förväg. Även USA ska ha vidtagit åtgärder för att undvika ryska militärposteringar, skriver AFP.

Ryska företrädare å sin sida kallar attacken för ett "skandalöst brott" mot internationell rätt. Försvarsdepartementet i Moskva hävdar att över 100 robotar avfyrats mot Syrien men att de flesta stoppats av landets luftvärn. Iran, som också är allierad med den syriska regimen, varnar för "regionala konsekvenser" efter attackerna, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet.


Statlig syrisk tv meddelar att landets luftvärn har aktiverats. Flera robotar ska ha skjutits ned i Damaskus.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att tre forskningsanläggningar har träffats – två i Damaskus och en i Homs – samt flera militärbaser. En elitenhet inom syriska militären har träffats, enligt SOHR.

En högt uppsatt företrädare för en regional grupp som stödjer regimen uppger att man fått en varning från Ryssland, och att militärbaserna evakuerades för ett par dagar sedan. Omkring 30 robotar avfyrades, varav en tredjedel sköts ned, hävdar företrädaren.

Syrisk statlig tv rapporterar att anfallen är ett brott mot internationella lagar. Den syriska huvudstaden anfölls samtidigt som landet hade en chans till en framtid i fred, säger Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande rapporterar nyhetsbyrån Ria.

Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov, twittrar att Ryssland har blivit hotat. Han varnar för konsekvenserna, och skriver att det är oacceptabelt att förolämpa Rysslands president. Ryssland kommer sannolikt att begära ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av attackerna, skriver Reuters med hänvisning till uppgifter från en rysk parlamentariker till nyhetsbyrån Ria.