Trump som tidigare fått kritik för att inte vara tillräckligt stark i sina uttalanden mot Putin har nu varit ovanligt tydlig.

– Men nu säger han (Trump) tydligt att Ryssland och Putin personligen har brutit mot löftet att se till att Syrien avskaffar alla kemiska vapen. Och hur kan Rysslands president alliera sig med ett sådant monster?

I sitt tal uppmanar Trump bland annat Ryssland återansluta sig till "civiliserade nationer" och jobba för fred och stabilitet.

– Det är en väldigt tydlig utmaning mot Putin som Trump har aldrig varit i närheten av tidigare, säger Jan Hallenberg.

Det är tydligt att USA:s utrikesminister James Mattis har undvikit ännu större attacker för att minimera risken för att Ryssland ska slå tillbaka, säger Hallenberg.

– Den här attacken var liksom dubbelt så stor som förra gången men inte så stor att den riskerar att Ryssland går till direkt motattack. Militärt är det slut, men det kommer bli fruktansvärda diplomatiska diskussioner.

Att USA agerade tillsammans med Frankrike och Storbritannien är också en strategi för att minska risken att Ryssland går till motattack, säger han.

– Det här ska inte vara en direkt amerikansk utmaning mot Ryssland och ryska intressen, utan det ska vara en internationell, fördömande bestraffning av ett oacceptabelt beteende, där USA inte agerar ensamt. Det minskar också risken för direktkonfrontationer mellan Washington och Moskva.

Uppdaterad 10.24 med mer kommentarer om en eventuell motattack.