Många tusen människor har samlats i en ceremoni på Orlando-stadion i hennes hemstad Soweto, för att hedra minnet av den både älskade och skandalomsusade frihetskämpen.

Bland deltagarna finns sympatisörer från både regeringspartiet ANC och det vänsterpopulistiska oppositionspartiet EFF liksom representanter från flera afrikanska länder samt människorättsaktivister.

En av ceremonins mer kontroversiella deltagare är den brottsanklagade ex-presidenten Jacob Zuma, som möttes av burop när hans närvaro blev känd för publiken.

Begravningen av Madikizela-Mandela markerar slutet för den sorgeperiod som inleddes när Winnie Mandela dog den 2 april.

Winnie Madikizela-Mandela var tidigare gift med den sydafrikanske frihetskämpen och expresidenten Nelson Mandela, som satt inspärrad i 27 år och släpptes 1990. Hon blev känd över hela världen för sin kamp för att få sin dåvarande make fri och kämpade även intensivt för svarta personers rättigheter i sydafrikanska kåkstäder.

Men hon var också en kontroversiell figur som fick sitt rykte skamfilat. Bland annat befanns hon 1991 skyldig till medhjälp till mordet på en 14-årig pojke, som hade kidnappats av Madikizela-Mandelas beryktade livvakter. Hon dömdes först till sex års fängelse, men straffet mildrades senare till böter.

Hon blev 81 år gammal.

Bakgrund: Winnie Madikizela-Mandela

  • Föddes 26 september 1936 i Bizana, i det område som i dag heter Östra Kapprovinsen. Hon tog en akademisk examen, vilket var ovanligt för svarta kvinnor vid den tiden, och arbetade som socialarbetare på ett sjukhus i Johannesburg. Hon blev tidigt politiskt aktiv.
  • 1958 gifte hon sig med Nelson Mandela som hon träffat på en busshållplats i Soweto ett år tidigare. I oktober samma år greps Winnie Mandela för första gången vid en kvinnoprotest mot passtvånget som begränsade rörelsefriheten för svarta. Paret Mandela fick två döttrar, födda 1959 och 1960.
  • 1964 greps Nelson Mandela och dömdes till livstids fängelse. Under hans 27 år i fängelse tilläts Winnie Mandela bara besöka honom sparsamt. Hon drev en energisk kamp för kamp för svarta sydafrikaners rättigheter och för att få maken fri, samtidigt som hon utsattes för trakasserier från myndigheterna.
  • 1977—1985: Under dessa år är Winnie Mandela förvisad av apartheidregimen till den lilla orten Brandfort.
  • 1989 hittades 14-årige Stompie Seipei död i Soweto. Misstankarna riktades mot Winnie Mandela och hennes krets av livvakter som gick under namnet âœMandela Unites Football Club" (MUFC). De anklagades för att mörda personer som misstänktes samarbeta med den vita regimen.
  • 1990 syntes Winnie Mandela hand i hand med Nelson Mandela när han släpptes fri.
  • 1991 dömdes hon till sex års fängelse för mordet på Stompie Seipei, men straffet omvandlades efter överklagande till böter för kidnappning.
  • 1992 separerade paret Mandela.
  • 1994 höll Sydafrika sina första demokratiska val. Winnie Mandela blev invald i parlamentet.
  • 1994 Winnie Mandela blev utsedd till biträdande kulturminister.
  • 1995 fick Winnie Mandela lämna regeringen efter anklagelser om korruption
  • 1996 skilde sig Nelson och Winnie Mandela formellt. Winnie tog efternamnet Madikizela-Mandela.
  • 1997 framträdde Winnie Madikizela-Mandela i den sydafrikanska Sannings- och försoningskommissionen som behandlade brott begångna under apartheid. Hon förnekade alla mordbeskyllningar men medgav i slutet av sitt framträdande — efter en vädjan av kommissionens ordförande, den tidigare ärkebiskopen Desmond Tutu — att vissa "saker gick förfärligt fel". Kommissionen konstaterade senare att Madikizela-Mandela var "politiskt och moraliskt ansvarig för de grova övergrepp mot mänskliga rättigheter som MUFC gjort sig skyldig till".
  • 2003 dömdes hon till fem års fängelse för bedrägeri och stöld. Kort efter domen lämnade hon sin parlamentsplats och posten som ordförande för ANC:s kvinnoförbund. Året efter omvandlades straffet till villkorlig dom i högre instans.
  • 2009 valdes hon åter in i parlamentet för ANC.
  • Källor: AFP och Reuters (TT)