Via Twitter hävdar Trump att nattens insats, som ses som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma förra helgen, inte kunde ha gått bättre. USA:s president tackar även Frankrike och Storbritannien för "vishet och militär kraft".

Några timmar tidigare påstod den syriske ledaren Bashar al-Assad att attacken ägde rum efter att västvärlden insett att man "förlorat kontroll och trovärdighet" i konflikten. Han har nu för avsikt att krossa terrorism i landets alla hörn, skriver Reuters.

Rysslands president Vladidmir Putin sade bistert att anfallet skett mot ett Syrien där ryska militärstyrkor hjälper en "legitim regering att bekämpa terrorism". Han varnade för en "förödande effekt" på internationella relationer och betonade att den humanitära katastrofen i Syrien kommer att förvärras.

På Rysslands begäran samlas FN:s säkerhetsråd på lördagen till ett akutmöte med anledning av Syrienkrisen. Irak har samtidigt begärt ett extrainsatt möte för Arabförbundet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att det är beklagligt att säkerhetsrådet, inte minst på grund av ryska veton, inte kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas på politisk väg.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) meddelar samtidigt att dess experter är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenanvändning. Men organisationens uppdrag är i första hand att undersöka vilken typ av substans som kan ha använts, utan att ta ställning i skuldfrågan. Parallellt rapporterar AFP att syriska säkerhetsstyrkor är på väg in i Douma, som beskrivs som det sista rebellfästet i området, enligt AFP.

Det var fortfarande mörkt när den syriska huvudstaden skakades av explosioner tidigt på lördagen. Anfallen riktades bland annat mot forskningsanläggningar för kemvapen och militära anläggningar. En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, vilket ledde till att tre civila skadades, skriver Reuters med hänvisning till syriska uppgifter.

I Damaskus demonstrerade några timmar senare ett hundratal upprörda Assad-anhängare – viftandes med syriska, iranska och ryska flaggor och skanderandes mot USA:s president Donald Trump.

Rysslands försvarsdepartement hävdar att över 100 robotar avfyrats men att de flesta stoppats av Syriens luftvärn. Inga människor dödades i attackerna, enligt Moskva. Syrien kallar insatsen för en "brutal, barbarisk aggression" och ett brott mot folkrätten – en analys som även Kina, Iran och Ryssland gjort.

Men USA, Frankrike och Storbritannien – som bland annat får stöd av Nato och EU – beskriver attackerna som framgångsrika. Och Frankrike säger att man har bevis för att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken i Douma förra helgen, som beräknats ha tagit närmare 60 liv. Försvarsminister Jean-Yves Le Drian hänvisar bland annat till en rapport i vilken det heter att Syrien inte tidigare deklarerat alla lager av kemvapen för FN och att sarin och senapsgas kan finnas kvar.

Stora delar av Syriens lager av kemvapen ska nu ha förstörts, enligt Frankrike som varnar för framtida attacker om kemvapen används igen. Men Le Drian förordar också en nystart för fredsprocessen i det konflikthärjade landet. Han säger också att attacken inte var riktad mot Syriens allierade och att Ryssland varnades i förväg.

Även USA ska ha vidtagit åtgärder för att undvika ryska militärposteringar, skriver AFP.

När Donald Trump gav besked om anfallet i direktsänd amerikansk tv förklarade han att dess syfte var att avskräcka från användning av kemiska vapen. Han sade att attacken är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckats med att stoppa Syriens användning av kemvapen. Presidenten kallade al-Assad för "ett monster" i talet.