– Det var en väldigt obalanserad text som på ett mycket kraftfullt sätt ville fördöma de här amerikansk-fransk-brittiska attackerna och den behandlade över huvudtaget inte den bredare kontexten – det vill säga kemvapenanvändning i Syrien och flagranta övergrepp som skett av de syriska myndigheterna och regeringen under en längre tid, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT om orsaken till att Sverige röstade nej till det ryska initiativet:

Det ryska förslaget röstades ner med siffrorna 8–3, medan 4 länder avstod.

Det snabbinkallade mötet inleddes med att FN-chefen António Guterres uppmanade medlemstaterna att visa återhållsamhet och undvika eskalering i Syrien. Och inför mötet delade Ryssland ut utkastet till den resolution man ville få igenom om ett fördömande av nattens attack.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija skrädde inte heller orden när det var dags för hans anförande. Han sade bland annat att attacken visar en "uppenbart åsidosättande" av internationell rätt, rapporterar Reuters.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade därpå i sitt anförande att USA är redo att upprätthålla trycket mot den syriska regimen.

– Vi är säkra på att vi har lamslagit det syriska kemvapenprogrammet. Vi är redo att upprätthålla detta tryck, om den syriska regimen är enfaldig nog att utmana vår vilja, sade hon och använde det miltära uttrycket "locked and loaded" (ungefär laddat och redo) för beskriva den amerikanska beredskapen för att slå till igen.

– Om den syriska regimen använder giftig gas igen så är USA laddat och redo.

Olof Skoog betonar efter säkerhetsrådets möte att det viktiga nu är att hitta en väg framåt och återfå dynamiken och energin i försöken till en diplomatisk och politisk lösning.

– Det viktiga nu är att titta framåt. Vi pratar med alla och säger att det viktiga är att vi sätter oss igen.

Sverige pratar med framför allt USA, Storbritannien och Frankrike om vikten av att följa upp attacken med en politisk strategi för att hitta en väg framåt.

– Därför vädjar vi till dem om att komma med förslag om hur de tycker att säkerhetsrådet ska återförenas och jobba vidare, säger Skoog.

USA, Storbritannien och Frankrike attackerade natten till lördagen Syrien. Det samordnade anfallet mot främst forskningsanläggningar och militära inrättningar beskrivs som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i syriska Douma förra helgen.

Syriens allierade Ryssland och Kina – som är permanenta medlemmar i säkerhetsrådet och därmed har vetorätt – har kallat den samlade attacken för ett brott mot internationell rätt. Men USA, Storbritannien och Frankrike har fått stöd från bland annat EU och Nato för de riktade robotanfallen.

Inga dödsoffer har rapporterats efter attackerna.