|

USA misstänker undanröjda bevis i Douma

NyhetsbildZoom
USA:s finansminister Steven Mnuchin väntas i dag presentera nya sanktioner mot Ryssland. Här ses han under en presskonferens i Vita huset i februari. Arkivbild.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT Foto: Pablo Martinez Monsivais
Ryssland kan ha undanröjt bevis vid platsen där den påstådda kemvapenattacken i syriska Douma ska ha ägt rum, varnar USA:s representant vid Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Men Moskva försäkrar att man inte kommer att lägga sig i utredarnas arbete – och beskyller USA för att ha försenat utredningen genom sin robotattack.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den misstänkta kemvapenattacken i Douma diskuteras i dag bakom stängda dörrar vid OPCW:s högkvarter i Haag.

"Det är vår uppfattning att ryssarna kan ha besökt platsen för attacken. Vi är bekymrade över att de kan ha manipulerat den med avsikt att hindra försöken från OPCW:s undersökningskommission att genomföra en effektiv utredning", säger den amerikanska OPCW-ambassadören Kenneth Ward i en kommentar, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Ryssland försäkrar dock att man inte ingriper i OPCW:s arbete, skriver landets ambassad i Haag på Twitter.

OPCW:s experter anlände i helgen till den syriska huvudstaden Damaskus med sikte på att kunna inleda sin utredning av om kemvapen använts i staden Douma.

Men experterna har fortfarande inte fått tillgång till platsen för attacken, uppger den brittiska delegationen vid OPCW. "Ryssland och Syrien måste samarbeta", skriver delegationen på Twitter.

Förseningarna beror på USA:s, Frankrikes och Storbritanniens gemensamma robotattacker mot Syrien, kontrar Rysslands biträdande utrikesminister, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Det var tidigt på lördagen som de tre länderna genomförde robotattacker mot vad Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien. Detta som ett svar på den påstådda kemvapenattacken i Douma den 7 april.

Den syriska regimen och Ryssland nekar till att ha varit inblandade i en sådan.

USA:s finansminister Steven Mnuchin väntas i dag offentliggöra nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av den påstådda kemvapenattacken. Men Moskva är redo för straffåtgärderna, säger en högt uppsatt försvarspolitiker.

– De är hårda för oss, men kommer att göra mer skadad för USA och Europa, säger Jevgenij Serebrennikov, vice ordförande i försvarsutskottet i det ryska parlamentets överhus, enligt Ria.

USA:s nya sanktioner kommer att rikta in sig på företag som hanterar utrustning som kan kopplas till den syriska regimens användande av kemiska vapen, sade den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley på söndagen.

USA, Storbritannien och Frankrike har samtidigt förberett en ny resolution i FN:s säkerhetsråd med syfte att upprätta en mekanism för att utreda vem som bär ansvaret för kemvapenattacker i Syrien. OPCW:s utredning tittar enbart på om kemvapen använts.

Diplomatkällor uppger att förhandlingar om resolutionsförslaget kommer att inledas under måndagen. Det är dock oklart när den ska läggas fram för omröstning. (TT-Reuters)

Kommentarer
|

Misstäkt flygplanskapare gripen efter 34 år

Nyhetsbild
Kapningen för 34 år sedan följdes av en hel värld. Kapten John Testrake tvingades flyga till flera länder under de 17 dagar planet hölls kapat. På arkivbilden talar han med reportrar på Beiruts flygplats. Foto: Ammar/AP/TT
Grekisk polis har gripit en libanesisk man som misstänks för delaktighet i en flygplanskapning för 34 år sedan. Den uppmärksammade terrorhandlingen pågick i mer än två veckor.

Mest läst senaste veckan