|

USA misstänker undanröjda bevis i Douma

NyhetsbildZoom
USA:s finansminister Steven Mnuchin väntas i dag presentera nya sanktioner mot Ryssland. Här ses han under en presskonferens i Vita huset i februari. Arkivbild.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT Foto: Pablo Martinez Monsivais
Ryssland kan ha undanröjt bevis vid platsen där den påstådda kemvapenattacken i syriska Douma ska ha ägt rum, varnar USA:s representant vid Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Men Moskva försäkrar att man inte kommer att lägga sig i utredarnas arbete – och beskyller USA för att ha försenat utredningen genom sin robotattack.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den misstänkta kemvapenattacken i Douma diskuteras i dag bakom stängda dörrar vid OPCW:s högkvarter i Haag.

"Det är vår uppfattning att ryssarna kan ha besökt platsen för attacken. Vi är bekymrade över att de kan ha manipulerat den med avsikt att hindra försöken från OPCW:s undersökningskommission att genomföra en effektiv utredning", säger den amerikanska OPCW-ambassadören Kenneth Ward i en kommentar, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Ryssland försäkrar dock att man inte ingriper i OPCW:s arbete, skriver landets ambassad i Haag på Twitter.

OPCW:s experter anlände i helgen till den syriska huvudstaden Damaskus med sikte på att kunna inleda sin utredning av om kemvapen använts i staden Douma.

Men experterna har fortfarande inte fått tillgång till platsen för attacken, uppger den brittiska delegationen vid OPCW. "Ryssland och Syrien måste samarbeta", skriver delegationen på Twitter.

Förseningarna beror på USA:s, Frankrikes och Storbritanniens gemensamma robotattacker mot Syrien, kontrar Rysslands biträdande utrikesminister, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Det var tidigt på lördagen som de tre länderna genomförde robotattacker mot vad Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien. Detta som ett svar på den påstådda kemvapenattacken i Douma den 7 april.

Den syriska regimen och Ryssland nekar till att ha varit inblandade i en sådan.

USA:s finansminister Steven Mnuchin väntas i dag offentliggöra nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av den påstådda kemvapenattacken. Men Moskva är redo för straffåtgärderna, säger en högt uppsatt försvarspolitiker.

– De är hårda för oss, men kommer att göra mer skadad för USA och Europa, säger Jevgenij Serebrennikov, vice ordförande i försvarsutskottet i det ryska parlamentets överhus, enligt Ria.

USA:s nya sanktioner kommer att rikta in sig på företag som hanterar utrustning som kan kopplas till den syriska regimens användande av kemiska vapen, sade den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley på söndagen.

USA, Storbritannien och Frankrike har samtidigt förberett en ny resolution i FN:s säkerhetsråd med syfte att upprätta en mekanism för att utreda vem som bär ansvaret för kemvapenattacker i Syrien. OPCW:s utredning tittar enbart på om kemvapen använts.

Diplomatkällor uppger att förhandlingar om resolutionsförslaget kommer att inledas under måndagen. Det är dock oklart när den ska läggas fram för omröstning. (TT-Reuters)

Kommentarer
|

Den marina bottendöden sprider sig globalt – Professor: Ödesdiger inverkan på fiskbestånden

Nyhetsbild
Allt fler havsområden gisslas av blågröna alger eller cyanobakterier på grund av övergödning. Den marina bottendöden har redan drabbat cirka 500 havsområden på olika håll i världen. Foto: Johannes Nystén/SPT
Det är inte bara Östersjön som drabbats av syrebrist och döda havsbottnar. Enligt ny forskning finns det omkring 500 döda havsbottnar på olika håll i världen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan