Finlands ungdomssamarbete Allians är kritisk mot att arbetsgivare kan få rätt att erbjuda visstidsanställning till personer under 30 år om personen varit arbetslös i tre månader.

Enligt organisationens ordförande Elisa Gebhard är det väldigt vanligt med några månaders glapp mellan jobben för unga och nyutexaminerade. Hon har svårt att se hur en lagändrig skulle resultera i något annat än ökad osäkerhet för de unga på arbetsmarknaden.

Allians motsätter sig förslaget, men om det går vidare kräver organisationen att grundlagsenligheten granskas. Enligt grundlagen får ingen särbehandlas på grund av till exempel kön eller ålder utan godtagbart skäl.

– De som är under 30 år betalar skatt på samma sätt som dem som är äldre än 30, varför skulle de inte ha samma rättigheter?, säger Gebhard i ett pressmeddelande.

Byggnadsförbundets vice ordförande Kyösti Suokas skriver i sin blogg att regeringens modell varken bygger på fakta eller erfarenhet, snarare på urbana legender eller enskilda människor åsikter.

– De flesta företagen inom byggbranschen är små. Att det skulle finnas ett särskilt stort behov av att säga upp personer på grund av deras personliga egenskaper i små företag är en vanföreställning, skriver han och hänvisar till reformen som regeringens nya spya på arbetstagarna.