Klockan 11 (finländsk tid) äntrar Macron talarstolen i EU-parlamentet i Strasbourg för att berätta mer om sina tankar om hur EU borde fungera och se ut.

Talet och den efterföljande debatten är ett led i en serie framträdanden i Strasbourg av diverse europeiska regeringschefer. Under våren har Irlands premiärminister Leo Varadkar, Kroatiens Andrej Plenkovic och Portugals António Costa gett sin syn på saken. Efter Macron är näste man Belgiens Charles Michel i slutet av maj.

Den franske presidenten lade redan i september fram sina EU-planer i ett stort tal i Sorbonne-universitetet, om allt från en gemensam eurobudget och en eurofinansminister till skapandet av europeiska universitet och gemensamma civilförsvarsinsatser.


Dagens tal ska enligt en av hans rådgivare dock inte bli en upprepning av det som sades vid Sorbonne.

– Det kommer inte att bli ett tal för att lägga fram samma förslag ännu en gång eller säga samma sak. Det kommer att bli ett tal om Europa just nu och för att visa behovet av att agera, säger rådgivaren till nyhetsbyrån Reuters.

Macron själv förberedde sig i Paris i går genom en arbetslunch med Kanadas besökande premiärminister Justin Trudeau.

– Vi har extremt liknande åsikter, konstaterade Macron på en presskonferens efteråt.


Många inom EU-maskineriet – och inte minst i EU-parlamentet – väntar nyfiket på om Macron i dag kommer att ge några ytterligare fingervisningar om hur han tänker agera inför nästa års EU-val. Macrons nybildade politiska rörelse Republiken på väg (LREM) har hittills valt att stå vid sidan om de etablerade partigrupperna i EU-parlamentet, på samma sätt som gjorde i fjolårets val på hemmaplan.

För hans EU-planer väntar samtidigt en ännu viktigare dag i övermorgon då Macron träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Macron behöver stöd från Merkel för att få igenom sina reformidéer – och behöver också övertyga Merkels partikamrater i kristdemokratiska CDU.