|

Viktig vecka för Macron i EU

NyhetsbildZoom
Frankrikes president Emmanuel Macron (till höger) tog i går emot Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Paris. Foto: Michel Euler/AP/TT
Med rena rockstjärnestatusen bland de mest entusiastiska EU-vännerna gör Frankrikes president Emmanuel Macron nu entré i EU-parlamentet. Dagens tal inleder en vecka som kan få stor betydelse för 40-åringens planer på att förändra EU.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Klockan 11 (finländsk tid) äntrar Macron talarstolen i EU-parlamentet i Strasbourg för att berätta mer om sina tankar om hur EU borde fungera och se ut.

Talet och den efterföljande debatten är ett led i en serie framträdanden i Strasbourg av diverse europeiska regeringschefer. Under våren har Irlands premiärminister Leo Varadkar, Kroatiens Andrej Plenkovic och Portugals António Costa gett sin syn på saken. Efter Macron är näste man Belgiens Charles Michel i slutet av maj.

Den franske presidenten lade redan i september fram sina EU-planer i ett stort tal i Sorbonne-universitetet, om allt från en gemensam eurobudget och en eurofinansminister till skapandet av europeiska universitet och gemensamma civilförsvarsinsatser.


Dagens tal ska enligt en av hans rådgivare dock inte bli en upprepning av det som sades vid Sorbonne.

– Det kommer inte att bli ett tal för att lägga fram samma förslag ännu en gång eller säga samma sak. Det kommer att bli ett tal om Europa just nu och för att visa behovet av att agera, säger rådgivaren till nyhetsbyrån Reuters.

Macron själv förberedde sig i Paris i går genom en arbetslunch med Kanadas besökande premiärminister Justin Trudeau.

– Vi har extremt liknande åsikter, konstaterade Macron på en presskonferens efteråt.


Många inom EU-maskineriet – och inte minst i EU-parlamentet – väntar nyfiket på om Macron i dag kommer att ge några ytterligare fingervisningar om hur han tänker agera inför nästa års EU-val. Macrons nybildade politiska rörelse Republiken på väg (LREM) har hittills valt att stå vid sidan om de etablerade partigrupperna i EU-parlamentet, på samma sätt som gjorde i fjolårets val på hemmaplan.

För hans EU-planer väntar samtidigt en ännu viktigare dag i övermorgon då Macron träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Macron behöver stöd från Merkel för att få igenom sina reformidéer – och behöver också övertyga Merkels partikamrater i kristdemokratiska CDU.

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bristen på trafikvett irriterar Christian – därför fotar han de som bryter mot reglerna

VASA Det är förbjudet att svänga vänster från Sandviksgatan in på Skolhusgatan. Ändå är det många bilister som slarvar, säger fotografen Christian Nylund. Han har nu samlat ihop en diger lunta bildbevis på trafiksyndare.

Nyhetsbild
Resfeber

Korsika – karg elegans mitt i Medelhavet

Korsika är en av Medelhavets allra vackraste öar. Den är inte publikfriande, men om du uppskattar en mindre insmickrande form av elegans har du kommit rätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Brandmästare har tröttnat på påskhysset – "Den här traditionen förstår jag inte"

MALAX Österbottens räddningsverk hade under natten till söndagen fullt upp med att släcka brandfarliga påskhyss i bland annat Malax och Korsnäs. Ofoget krävde resurser från pågående byggnadsbrand.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis...eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan