Peter Weiss’ text från 1960-talet är en kultklassiker som fick sitt genombrott i Peter Brooks regi på The Royal Shakespeare Company 1965. Pjäsens officiella namn är "Jean Paul Marat förföljd och mördad såsom det framställs av patienterna på hospitalet Charenton under ledning av herr de Sade".

Pjäsen undersöker samhällets maktförhållanden genom två helt olika historiska personer: de revolutionära jakobinernas hjälte Jean-Paul Marat och den franska aristokraten markis de Sade, omtvistad filosof och författare. markis de Sade är mannen som gett sitt namn åt sadismen.

Det fiktiva mötet mellan Marat och de Sade leder till djupa diskussioner där världsordningen ifrågasätts och ställs om. Samtidigt ramas berättelsen in av humor. Musiken spelar en central roll i Weiss’ originaltext samt i Hurmes regi.

– Peter Weiss skådespel är egenartat, enastående, intelligent, roligt och upprörande. Total kontroll och full anarki ställs mot varandra som politiska alternativ. Vad kan vara angenämare än det? undrar regissören Juha Hurme.

Texten har en udda struktur med en pjäs inne i pjäsen. Publiken får dessutom ser en pjäs som mentalsjukhusets patienter spelar upp för sjukhusdirektören.

– Det är svårt att tänka sig en roligare utmaning för en professionell skådespelare än att få spela en galen, möjligen psykopatisk amatörskådespelare.

Premiär blir det på teaterhuset Universums scen 20.10.2018. Universum, som fungerar som fyra teatrars gemensamma scen, var nominerad till Årets teater våren 2018. Universum är hemmascen för t.ex. Sirius Teatern.