I ett pressmeddelande skriver Trafiksäkerhetsverket, Trafi, att den nya bestämmelsen träder i kraft i juli. Tanken bakom det hela är att dyra resor inta ska komma som en överraskning för kunden, utan att man på förhand ska veta vad redan kommer att gå lös på.

Därför ska taxiföraren på förhand meddela kunden om resan blir dyrare än 100 euro.

I och med att transportlagen ändras i juli blir prissättningen för taxresor fri, därför finns det skäl att kolla priserna på förhand, skriver Trafi. Priserna kan i och med förändringen justeras helt fritt beroende på klockslag, tillgänglighet på bilar eller vad som helst. Men lagen förutsätter ändå att man ska kunna uppge priser för resan innan den startar. Prisuppgifter behöver också finnas tillgängliga till exempel på taxihållplatsen.

Trafi poängterar att det är på företagarens ansvar att se till att passageraren är medveten om prissättningen, och meddelas om den innan resan startar.

En annan sak som ändrar i och med den nya lagen är valet av taxibil. Nu är grundregeln den att man som passagerare tar den bil som står längst fram i taxikön. Från och med juli är det fritt fram att välja precis vilken bil man vill, även om den skulle stå mitt i kön.