– Ja, ja, ja, svarar åklagaren på sin retoriska fråga om detta fall uppfyller de försvårande omständigheterna som krävs för en livstidsdom.

Det handlar bland annat om att det ska finnas en särskild hänsynslöshet och vara ett planerat brott.

– Han ska alltså inte ha ett normalt fängelsestraff. För Peter Madsen är inte normal. Han är farlig för samhället, säger Jakob Buch-Jepsen.

Att det rör sig om ett planerat mord och inte en spontan handling är tydligt, enligt åklagaren. Han berättar bland annat om de många kvinnor som blivit inbjudna till ubåten, kvinnor som vittnat under förhandlingen. Ingen av dessa turer blev dock av. Det var i denna veva som Madsen blev kontaktad av Kim Wall, påminner åklagaren.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse och i andra hand förvaring, ett annat tidsobestämt straff. Enligt Buch-Jepsen är åklagarmyndigheten medveten om att det ska vara tal om särskilda omständigheter för att någon ska kunna dömas till livstids fängelse. Och han anser att det här är ett fall med sådana skärpande omständigheter.

Han går igenom tidigare danska rättsfall för att motivera varför domstolen ska döma till livstid.

Zoom

Rättegången mot Peter Madsen vid Köpenhamns byret (tingsrätt) är inne i sitt slutskede.Foto: Johan Nilsson/TT Foto: Johan Nilsson/TT


Ett fängelsestraff på 16 år är praxis för ett enstaka mord med sexuellt motiv, enligt de tidigare domar som åklagaren hänvisar till. Men åklagaren argumenterar alltså för att det här är ett fall som utöver ett hänsynslöst mord också innefattar sexuell misshandel, planering och styckning.

Precis som vid argumentationen för livstids fängelse hänvisar åklagaren till tidigare domar när det gäller förvaring som påföljd. Om Peter Madsen skulle dömas till förvar blir det en årlig prövning om han kan släppas ut.

Vid den senaste rättegångsdagen den 5 april hanns inte hela genomgången av det rättspsykiatriska utlåtandet kring Madsen med. Dagen började därför med att den delen avslutades.

Åklagaren läste upp psykologernas utlåtande som säger att Madsen inte visar tecken på psykos, men de anser att Madsen har narcissistiska och psykopatiska drag. Madsen anses ha brist på empati, ånger och skuldkänsla.

Enligt psykologen som utvärderat Madsen är risken stor att Madsen begår sexuella brott i framtiden. Även rättsläkarrådet konstaterar att risken för framtida sexualbrott är stor och anser att han utgör en fara för andras liv.

Läkarna och psykologen ser därför att det finns förutsättningar för att han ska dömas till förvaring, det vill säga ett tidsobestämt straff.

Zoom

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till Köpenhamns byret (tingsrätt), där rättegången mot den mordmisstänkte Peter Madsen som är åtalad för mordet på Kim Wall, fortsätter.Foto: Johan Nilsson/TT Foto: Johan Nilsson/TT


Enligt Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark var Madsen missnöjd med delar av psykutlåtandet, till exempel när det kommer till beskrivningen om att han gått klädd i karaktäristisk grön overall. Madsen förklarar att overallen var det enda han hade tillgång till i häktet, eftersom det var det som dåvarande hustrun tog med sig.

När åklagarsidans plädering är klar tar försvarsadvokaten Betina Hald Engmark vid med sin plädering och slutligen ska den mordåtalade få ordet en sista gång.

Om tidplanen för dagen håller kommer domen mot Peter Madsen att meddelas på onsdag.

Fakta: Ubåtsfallet i korthet

  • Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.
  • Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.
  • Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.
  • Rättegången omfattar totalt tolv dagar med pläderingar den 23 april och meddelande av dom den 25 april. (TT)