En färsk rapport som Europarådets parlamentariska församling (Pace) publicerat pekar ut Vänsterförbundets tidigare riksdagsledamot Jaakko Laakso som en lobbyist för Azerbajdzjan, skriver Talouselämä.

Rapporten bygger på en korruptionsutredning som Pace låtit göra, och i den beskylls Laakso för att under åren 2015-2016 ha tagit emot pengar från Azerbajdzjan och försökt släta över landets människorättsbrott genom att påverka parlamentariker i samband med Paces möten. Enligt rapporten strider Laaksos agerande mot Paces regler.

Laakso var medlem i Finlands delegation i Pace från 1991 till 2003 och satt ännu på en reservplats till samma delegation åren 2007-2011. I juni 2013 blev han utnämnd till Paces hedersmedlem och enligt den färska rapporten besökte han Paces huvudbyggnad 79 gånger under åren 2015-2016, då Pace behandlade människorättsbrott i Azerbajdzjan.

Laakso kommenterade inte anklagelserna till utredningsgruppen som sammanställt rapporten, och vägrade också svara på Talouselämäs frågor kring utredningen. I januari hade han lovat Talouselämä att återkomma till ärendet när utredningen är färdig.

Laakso arbetade som Vänsterförbundets riksdagsledamot under åren 1991-2011.