– Mars månad var dessutom den bästa månaden på fem år med hela 20 procent över budget eller 112 400 ton i transporterat gods, säger Kaskö hamns verkställande direktör Patrik Hellman i ett pressmeddelande.

Exporten drar och nya produkter har börjat skeppas över hamnen som bland annat energived och metallskrot samt import av majsfoder och drank. Exporten av havre fortsätter också med följande fartyg denna vecka.

Marknaden för sågvaror på Afrika och Frankrike har dessutom återhämtat sig från fjolårets problem. Import av lut och massaved ökar liksom exporten av cellulosa från Metsä Boards fabrik i närheten av hamnen.

Bygger ny kajplats
Utbyggnadsprojektet av yttre hamnen, som startades senaste sommar, har återupptagits efter vinteruppehållet och tidigare än beräknat. Det beräknas vara klart i början av juni.

– Hamnen har ett stort behov av mera kajplats då trafiken vid bulkkajplatserna i djuphamnen är livlig och det är tidvis mycket trångt om utrymme. Den nya kajplatsen kommer att förbättra servicen och göra godshanteringen av bulkvaror smidigare.

Hamnen gör även uppgradering och underhåll av teknik och kajplatser. Mer lagringsutrymme behövs och två nya lagerprojekt är under arbete.

Uppgraderar säkerheten
Digitalisering av hamnens service har påbörjats och hamnen deltar i spjutspetsprojekt med olika samarbetspartners.

– Säkerhetssystemet på hela hamnområdet uppgraderas för att motsvara högsta standard och samtidigt ökar smidigheten av godshantering för kunderna. Vi har påbörjat digitalisering av service och hamnoperationer, säger Hellman.

Alla projekt tar sin tid att starta upp och genomföras. Därför finns det ingen tid att förlora, menar Hellman. Flera projekt är på gång för att öka volymerna och förbättra resultatet. Den närliggande industrin kring hamnen investerar också för närmare 10 miljoner euro i år, och träindustrins utvecklingspark, Wood Industry Park-projektet som startats har tagits väl emot bland deltagande aktörerna.

– Det betyder att man tror på framtiden och på Kaskö med hamnens närhet som bra etableringsplats, menar Hellman.

Specialtåg kommer
Landets västligaste järnvägspunkt ligger just i Kaskö hamn, och därför kommer ett specialtåg med utländska och inhemska järnvägsentusiaster till Kaskö på tisdag.

Specialtåget är arrangerat av museijärnvägsföreningen i Haapamäki med anledning av Finland 100. Tåget åker runt i landet med inbjudna och intresserade. Man kan hoppa av och stiga på, på olika platser. Nu har en mängd brittiska järnvägsintresserade med ett lika stort antal finska dito velat se landets västligaste järnvägspunkt. Tåget anländer till hamnen på tisdagen vid 11-tiden.