Våldsbejakande extremism har blivit en del av de finländska fängelserna, meddelar brottspåföljdsmyndigheten Rise i en rapport som kartlagt fenomenets utbredning i södra Finlands brottspåföljdsregion.

Fram till januari 2018 hade Rise kunnat identifiera 112 personer som är involverade i extremistisk radikalisering. Dessutom kom Rise fram till att en del fångar har både vilja och förmåga till terroristisk verksamhet.

Av de 112 fångar som Rise identifierat som våldsbejakande extremister var 76 anhängare av radikal islamism, 28 av extremhögern och åtta av någon annan ideologi. Vissa fångar hade radikaliserats innan de blev fängslade medan andra radikaliserats i fängelset.

Rises rapport hänger ihop med ett projekt som startade i augusti 2016. Projektets huvudsyfte var att hitta metoder för att upptäcka extremistisk radikalisering som sker i fängelser. Dessutom försöker Rise utbilda sin personal till att notera radikaliseringsbenägenhet hos fångar. Rise påpekar att Finland saknar skräddarsydda rehabiliteringsåtgärder för extremistfångar.