Biträdande justitieombudsmannen Pasi Pölönen knäpper Folkpensionsanstalten (FPA) på näsan i ett utlåtande som gäller handläggningstiderna för rättelseyrkanden. Enligt FPA:s egen utredning var de genomsnittliga handläggningstiderna för rättelseyrkanden av utkomststöd nästan fyra månader i januari 2018. Pölönen konstaterar att det är för mycket.

I sin bedömning skriver Pölönen att man i vanliga fall ansett att en rimlig handläggningstid för rättelseyrkanden i anslutning till socialvården ska vara under tre månader.

Långa handläggningstider kan enligt Pölönen i vissa fall äventyra en persons rätt till nödvändig försörjning och omsorg. Handläggningstidernas betydelse ökar i synnerhet när det är fråga om personer i en utsatt situation, såsom äldre, personer med svår funktionsnedsättning, personer med psykiska problem eller klienter inom socialvården som lever på enbart utkomststöd.

I sitt utlåtande ber Pölönen FPA att senast den 1 juni meddela vilka åtgärder man har vidtagit eller tänker vidta för att förkorta sina handläggningstider.