Antalet hjälpbehövande barn ökade med 12,5 procent i fjol. I de flesta fall har barnen varit utsatta för våld eller så har de drabbats av problem som har förorsakats av drogmissbruk eller psykisk ohälsa.

– Största delen av de finländska barnen lever ett gott liv. Men det är viktigt att vi lär oss känna igen de barn som är i en sårbar ställning så att vi kan erbjuda dem och deras familjer stöd i god tid, säger ordförande Tuula Haatainen (SDP) på Förbundet för mödra- och skyddshem.

Enligt en enkät, som förbundet har låtit göra, har kommunerna inte satsat tillräckligt med resurser på att förebygga problemen med familjevåld. Enligt enkäten är det speciellt större städer med minst 100 000 invånare som missköter sig.

Förbundet för mödra- och skyddshem befarar att vårdreformen kommer att förvärra situationen för många hjälpbehövande familjer då regeringen inte verkar beakta den sociala rehabilitering som sköts av ideella organisationer.

– Genom att förplikta landskapen att bevilja servicesedlar till social rehabilitering så blir verksamheten kommersiell, vilket i sin tur innebär att man inte kan stödja rehabiliteringen med till exempel bidrag från Veikkaus. Det här utesluter aktörer i tredje sektorn, skriver förbundet i ett pressmeddelande.