|

Nu kommer första biografin över modernisten Gunnar Björling

Poeten Gunnar Björling var en banbrytande finlandssvensk modernist som experimenterade med både dadaism och nonsensdikt. Fredrik Hertzbergs färska biografi har titeln "Mitt språk är ej i orden".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

”Mitt språk är ej i orden” är den första biografin över den finlandssvenske författaren Gunnar Björling (1887–1960). Björling, som i dag ses som en av de främsta litterära modernisterna, fick under sin livstid kämpa för att nå uppskattning och förståelse.

I biografin skildras hur Björling trots refuseringar och andra motgångar fortsatte arbeta enligt sin övertygelse. Han blev en central aktör och mentor för andra författare och konstnärer från hela Norden.

Biografin skildrar även andra sidor av Björlings liv. Den berättar om honom som ung socialist, aktivist och filosof och om hans ekonomiska bekymmer och om hans umgänge i de litterära kretsarna i Helsingfors.

Björlings homosexualitet och förälskelser behandlas i ljuset av tidigare okänt material. Biografin bygger på omfattande forskning i arkiv i Finland och Sverige, intervjuer med personer som kände Björling och övriga tryckta och otryckta källor.

Fredrik Hertzberg är litteraturvetare och kritiker.

Kommentarer
|

"Undergången"-skådespelaren Bruno Ganz är död

Nyhetsbild
Skådespelaren Bruno Ganz ("Undergången") är död. Arkivbild. Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Den schweiziske "Undergången"-skådespelaren Bruno Ganz har avlidit i sitt hem i Zürich. Han blev 77 år gammal.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan