|

Upplagt för politiskt Eurovision i Jerusalem

NyhetsbildZoom
Israeliska fans firar Eurovisionsegern i Lissabon. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Efter Nettas seger står det klart att Israel kommer att stå som värd för sitt fjärde Eurovision Song Contest. Tävlingen löper återigen risk att förvandlas till politiskt sprängstoff – men samtidigt kan segern vara en framgång för landets öppna och toleranta krafter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Israeliska Netta Barzilai och bidraget "Toy" vann Eurovision Song Contest i Lissabon. Segern firades på gator och torg på flera håll i Israel, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, som är på plats i Tel Aviv.

Men samtidigt togs den emot med viss förvåning.

– Även om hon var en av toppkandidaterna var det många kommentatorer som inte trodde att det skulle gå hela vägen på grund av att Israel är politiskt kontroversiellt. Det säger nog en del om att Eurovision inte alltid är så politiskt som vi tror, säger Schierenbeck.

Vinsten och nästa års värdskap betyder mycket för landet. Inte minst för dess styre – och premiärminister Bejamin Netanyahu var snabb med att gratulera. "Netta, du har fört stor ära till den Israeliska staten", skriver han i ett uttalande på Facebook.

– För den israeliska regeringen, som har flytten av den amerikanska ambassaden, demonstrationerna i Gaza och situationen i Syrien och Iran att hantera, kommer det lämpligt att blickarna vänds mot någonting annat, säger Isabell Schierenbeck.

Men frågan är hur mycket landets nationalistiska högerstyre egentligen kan spegla sig i Eurovision-glansen.

– För mig är vinnarbidraget väldigt mycket Tel Aviv, det vill säga storstadens öppenhet, tolerans och mångfald. Hbtq-rörelsen är till exempel stark här. Det är något som ofta glöms bort under den politiska utveckling som vi sett i Israel under flera år, säger Isabell Schierenbeck.

Tävlingen kommer dock sannolikt att arrangeras i Israels huvudstad Jerusalem. Staden har stått värd för Eurovision Song Contest tre gånger förut och i sitt uttalande slår dessutom Netanyahu fast: "Nästa år i Jerusalem".

– De markerar om och om igen att Jerusalem är huvudstad och det är inget snack om saken. Jag har svårt att tänka mig att den hålls någon annanstans, säger Schierenbeck.

Sveriges Radios kommentator Carolina Norén var på plats i Jerusalem 1999, då Israel senast arrangerade tävlingen. Hon minns framför allt den rigorösa säkerheten.

– Säkerhetspolisen plockade ut några av sina allra bästa personer och lät en styrka vakta arenan medan två eller tre av de bästa agenterna försökte ta sig in för att testa. Om vi gick flera stycken från hotellet så fick vi ha med oss en kille med kpist, säger hon.

Carolina Norén tror att värdlandet kommer att sätta en tydlig prägel på snacket kring Eurovision Song Contest nästa år.

– Det har varit skönt här i Lissabon att vara i ett ganska politiskt neutralt land. Det har märkts av i bevakningen och så kommer det ju inte bli när det arrangeras i Israel. Tävlingen kommer att diskuteras på ett helt annat sätt nästa år, säger hon.

Men tittarna och de inbitna fansen kommer knappast att svika.

– Grejen är att vem som än vinner så kommer Eurovisionfansen ändå. Politiken kommer säkert att märkas av i snacket kring, men det brukar sällan märkas av så mycket i arenan, säger Norén.

– Men visst buas det ibland, till exempel när Ryssland delade ut poäng i går och sådant kan säkert påverka röstningen i vissa lägen om tittarna hör det.

Fakta: Israel i Eurovision

  • Israel har deltagit 41 gånger i Eurovision, första gången 1973.
  • Första vinsten kom 1978 då Izhar Cohen & the Alphabeta framförde låten "A-Ba-Ni-Bi" och året därpå vann Israel för ovanlighetens skull i Eurovisionsammanhang på hemmaplan med Gali Atari & Milk and Honey och låten "Hallelujah".
  • Tredje segern dröjde till 1998 då "Viva la diva" och sångerskan Dana International slog igenom stort i tävlingen, där hon som första transsexuella vinnare även uppmärksammades internationellt.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu gäller övertidsförbud på centralsjukhuset – "Borde inte påverka patientsäkerheten"

VASA Fackföreningarnas protest mot regeringens lagförslag påverkar antagligen vardagen på centralsjukhuset. Det tror huvudförtroendemannen Kim Berg: "Det händer varje dag att någon måste byta skift eller jobba övertid."

Nyhetsbild
Lokalt

Räddningsverket söker efter försvunnen luftfarkost i Laihela

LAIHELA Räddningsverket fick larm om en liten flygolycka i Laihela strax efter halv 11 på onsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild
Lokalt

350 studerande ska sitza på torget – "Vasa vill verkligen vara en äkta studiestad"

VASA Det duggregnar och börjar blåsa upp medan Vasa universitets studentkår (VYY) radar ut bord på Vasa torg. De ordnar sitz för 350 personer och hoppas på soligare väder till kvällen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.

Mest läst senaste veckan