|

Trump: Oklart om Nordkoreamöte kommer ske

NyhetsbildZoom
Nordkorea ställer in onsdagens möte med Sydkorea, och frågan är om det mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blir av. Foto: Ahn Young-joon
Nordkorea hotar med att ställa in mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogram. Nu säger Trump att det är oklart om mötet kommer att äga rum.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi får se, svarade Trump på frågan om mötet fortfarande är aktuellt och tillade att USA inte fått några formella besked från Nordkorea ännu.

– Vi har inte sett någonting, vi har inte hört någonting.

Trump sade dock att han ska fortsätta arbeta för att få bort kärnvapnen från Koreahalvön.

Tidigare under dagen hade Nordkorea gått ut hårt mot både Sydkorea och USA, bland annat på grund av ländernas gemensamma militärövningar.

"Om USA försöker att tränga in oss i ett hörn för att tvinga oss att ensidigt ge upp vårt kärnenergiprogram, kommer vi inte längre att vara intresserade av en sådan dialog", sade vice utrikesminister Kim Kye Gwan i ett uttalande som återgavs i statliga medier.

I sådant fall kan Pyongyang behöva "ompröva" sitt deltagande på toppmötet, som enligt planerna ska hållas i Singapore den 12 juni, varnade han. Landets avrustning har förväntats ligga högst upp på mötets agenda.

– Vi är fortfarande hoppfulla om att mötet kommer att ske och vi fortsätter på den inslagna vägen. Samtidigt har vi varit förberedda på att det kan bli tuffa förhandlingar, sade Vita husets talesperson Sarah Sanders till Fox News efter beskedet.

Washington uppgav på tisdagskvällen att planeringen inför mötet fortsätter. Utrikesdepartementet sade att det inte kommit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig.

Om mötet blir av så är presidenten redo för det, fortsatte Sanders.

– Om det inte blir av kommer vi att fortsätta med den starka påtryckningskampanj som vi drivit tidigare.

Sent på tisdagen kom beskedet att Nordkorea drar sig ur onsdagens samtal på hög diplomatisk nivå med Sydkorea, och samtidigt såddes tvivel om det kommande toppmötet mellan Trump och Kim.

Diktaturens statliga nyhetsbyrå KCNA uppgav att anledningen till att mötet med Syd ställdes var just Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar. Övningen, med drygt hundra flygplan från de två länderna, är en av många som USA och Sydkorea utför varje år.

Militärövningen ses av Pyongyang som förberedelse inför en invasion, enligt nyhetsbyrån KCNA.

USA:s utrikesdepartement sade i ett uttalande på tisdagskvällen att de inte fått någon indikation på att militärövningarna skulle behövas ställas in för att toppmötet skulle bli av.

Övningarna är "inte provocerande", enligt USA.

Nordkorea reagerar även på ett uttalande av USA:s nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Han sade i slutet av april att Vita huset ser över möjligheten att använda samma lösning som man tidigare gjorde i Libyen för att få Nordkorea att nedrusta sina kärnvapen.

"Jag tvivlar på USA:s uppriktighet", kommenterar Kim Kye Gwan.

Libyens tidigare diktator Muammar Gaddafi gick med på att avsluta landets kärnvapenprogram i början av 2000-talet, i utbyte mot att sanktioner mot landet lyftes. Några år senare störtades Gaddafi av rebeller som stöttades av USA.

"USA kommer att behöva göra noggranna överväganden inför toppmötet Nordkorea–USA", skriver KCNA, vilket är en dramatiskt förändrad retorik jämfört med den senaste tidens mildare ton.

Sydkorea beklagar de inställda samtalen och uppmanar Nord att snabbt återvända till samtalen. (TT-AFP-Reuters)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu gäller övertidsförbud på centralsjukhuset – "Borde inte påverka patientsäkerheten"

VASA Fackföreningarnas protest mot regeringens lagförslag påverkar antagligen vardagen på centralsjukhuset. Det tror huvudförtroendemannen Kim Berg: "Det händer varje dag att någon måste byta skift eller jobba övertid."

Nyhetsbild
Lokalt

Räddningsverket söker efter försvunnen luftfarkost i Laihela

LAIHELA Räddningsverket fick larm om en liten flygolycka i Laihela strax efter halv 11 på onsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild
Lokalt

350 studerande ska sitza på torget – "Vasa vill verkligen vara en äkta studiestad"

VASA Det duggregnar och börjar blåsa upp medan Vasa universitets studentkår (VYY) radar ut bord på Vasa torg. De ordnar sitz för 350 personer och hoppas på soligare väder till kvällen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.

Mest läst senaste veckan