|

Whitney Houston-dokumentär skakar om i Cannes

NyhetsbildZoom
Whitney Houstons liv avhandlas i dokumentärfilmen "Whitney". Arkivbild. Foto: ERIC JAMISON
Som barn ska Whitney Houston ha blivit sexuellt utnyttjad av en kvinnlig släkting. Enligt en ny dokumentärfilm var det en av orsakerna till att den hyllade sångerskan gick ner sig i de droger som slutligen tog hennes liv.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det var dags för världen att få veta sanningen. Nu är det ute, det känns bra, det ger en känsla av frihet, säger Pat Houston till TT.

Hon är gift med Whitneys halvbror Gary. Denne har också haft stora problem med drogmissbruk, och det var när Pat bad sin man att försöka berätta för henne om vad som plågade honom, som han först berättade att han själv blivit sexuellt utnyttjad som barn och sedan att detta också hade gällt Whitney.

Det avslöjas i dokumentärfilmen ”Whitney”, som får världspremiär på Cannesfestivalen. Filmen är regisserad av Kevin Macdonald (som tidigare gjort spelfilmen ”The last king of Scotland” och en hyllad dokumentär om Bob Marley).

– Vi jobbade med filmen under två år, och det var först ett par veckor innan jag skulle börja klippa den som vi fick veta detta med det sexuella utnyttjandet, säger han.

– Då hade jag länge funderat över om det fanns någonting bakom som vi inte visste, jag tittade på bilder på Whitney och kände att det fanns ett trauma gömt någonstans. Det vi fick veta gjorde ju att jag fick konstruera om filmen, jag fick ändra varenda aspekt av den, och att redan filmade scener fick en ny innebörd.

En av dessa scener visar hur Whitney har med sig sin då mycket unga dotter Bobbi Kristina på turnéer och till och med har med henne uppe på scenen. Hon ville inte lämna dottern ensam hemma – Whitney hade själv varit ensam och då blivit sexuellt utnyttjad.

– Men att ha med ett litet barn på turné med allt vad det innebär, med sena nätter och missbruk, är ingen lämplig miljö för ett barn. Bobbi Kristina fick ingen fast uppväxt. Hon tvingades bli vuxen alldeles för fort, säger Pat.

– När jag fått veta sanningen förstod jag varför Whitney alltid sa till mig att jag inte fick lämna min dotter ensam.

Bobbi Kristina gick bort tre år efter sin mamma, bara 22 år gammal.

I filmen namnges den påstådda förövaren som soulsångerskan Dee Dee Warwick, kusin till Whitney Houston. Dee Dee avled 2008.

– Att nämna henne vid namn var något vi diskuterade länge. Men jag hoppas att genom att vi gör det, så kan någon annan som också blivit utsatt fatta modet att berätta vad de har varit med om, säger Pat Houston.

Whitneys pappa avled för många år sedan. Modern lever, men är gammal.

– Jag berättade för henne om vad jag fått veta. Hon blev chockad, säger Pat Houston.

Whitney Houston

  • Amerikansk artist och skådespelare som föddes 1963. Slog igenom stort med det självbetitlade debutalbumet som släpptes 1985 – årets därpå gick det in som etta på Billboardlistan och genom åren har det sålts i runt 22 miljoner exemplar.
  • Hon långfilmsdebuterade 1992 mot Kevin Costner i jättesuccén "Bodyguard" och sjöng också det extremt framgångsrika ledmotivet – en tolkning av Dolly Partons "I will always love you".
  • Den framgångsrika karriären fläckades dock av personliga problem och missbruk. Whitney Houston hittades död i ett badkar på ett hotell i Beverly Hills. Den rättsmedicinska utredningen visade att ett hjärtfel och kokainmissbruk var bidragande orsaker till att hon drunknande, 48 år gammal.
  • Tre år senare hittades hennes dotter Bobbi Kristina Brown livlös i ett badkar. Hon dog i juli 2015 efter att ha legat i koma i ett halvår. Hon blev 22 år.

Kommentarer
|

Philip Järvenpää medverkar i Elvis-konsert med enorm projektkör

Nyhetsbild
Philip Järvenpää är en av solisterna under Elvis-konserterna i Schaumansalen. Foto: Sonja Wikström
Philip Järvenpää och Rebecca Varhama är två av solisterna när jättekonserten "Elvis" sätts upp i Schaumansalen.

Mest läst senaste veckan