Massakern vid gymnasieskolan inleddes vid åttatiden på fredagsmorgonen i orten Santa Fe, Texas, när gärningsmannen öppnade eld inne i en bildsal.

Tio personer dödades. Bland offren finns en utbytesstudent från Pakistan, enligt amerikanska medier. Tio personer skadades, för två av dem uppges läget vara kritiskt. En av de skadade är en polis som sköts i armbågen.

Gärningsmannen, en 17-årig elev vid skolan, var iklädd en trenchcoat och beväpnad med sin pappas hagelgevär och revolver med kaliber 38. Han uppges också ha kastat in tre rörbomber i ett klassrum.

Efteråt har polisen sökt igenom två bostäder och hittat "explosiva föremål", bland dem en Molotovcocktail, uppger delstatens guvernör Greg Abbott enligt Reuters.

Han uppger också att gärningsmannen hade tänkt begå självmord men att han "gav upp" och överlämnade sig till polisen.

På fredagskvällen deltog hundratals människor, många av dem barn, på en minnesstund med tända ljus. Människor bad och sjöng psalmer och många grät, rapporterar Reuters.

Greg Abbott säger att det inte fanns några varningssignaler kring den misstänkte, även om han lade upp en bild på sin Facebooksida med en t-shirt med orden "Född att döda".

17-åringen beskrivs i amerikanska medier som en tyst tonåring som dansade med sin kyrkogrupp och spelade fotboll.

Ytterligare två "intressanta" personer hörs av polisen. En som "kan ha viss information", en som "reagerat misstänkt".

Den amerikanska regeringen fortsätter att undersöka "det bästa sättet att skydda barn över hela landet", säger Vita husets talesperson Sarah Sanders efter den nya skolskjutningen.

Dådet i Santa Fe sker bara tre månader efter massakern i Parkland, Florida, då 17 personer sköts ihjäl. En skolskyddskommission som inrättats av president Donald Trumps efter massmordet i februari har "aktiverats" och kommer att träffas nästa vecka, säger Sanders enligt Reuters.

Trump kallar den senaste skolskjutningen fruktansvärd.

– Min regering är fast besluten att göra allt som står i vår makt för att skydda våra elever, säkra våra skolor och hålla vapen borta från dem som utgör ett hot mot sig själva och andra, säger presidenten.

Hans motståndare i presidentvalet 2016, Hillary Clinton, uppmanar efter dådet lagstiftarna att till handling.

"Varje dag som vi misslyckas med att agera mot vapenvåldet sviker vi våra barn", twittrar hon.