– Vi hoppas att deras (EU:s) ansträngningar bär frukt. USA:s agerande visar att det inte är ett pålitligt land i den internationella politiken, säger Salehi vid en gemensam presskonferens med EU:s energikommissionär Miguel Arias Cañete i Teheran.

Arias Cañete är i Iran för att presentera en plan för fortsatta olje- och gasköp från landet samt en strategi för att skydda europeiska företag, trots de förnyade amerikanska sanktionerna. EU har ställt sig bakom den globala överenskommelsen med Iran under förutsättning att regimen i Teheran håller sig till reglerna, en linje som sannolikt kommer att möta hårt motstånd från Washington.

"Så länge som iranierna respekterar sina åtaganden kommer EU naturligtvis att hålla fast vid det avtal som det var en huvudarkitekt bakom – som enhälligt godkändes av FN:s säkerhetsråd och som är nödvändigt för att bevara freden och regionen i världen", sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande i fredags.

Kärnenergiavtalet undertecknades 2015 av Iran, USA, Frankrike, Storbritannien, Kina, Ryssland och Tyskland. Uppgörelsen ger omvärlden insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, och i utbyte mot detta erbjuds regeringen i Teheran sanktionslättnader.