Talkot började som en utmaning av föreningen. FAM Vasa träffade en del av Wasa Royals spelare vid Hovrätten kring lunchtid. Efter att städredskap delats ut inleddes städningen. Jasmin Granholm, föreningens ordförande, är glad att de fick städa i parken och hon säger att det behövdes.

- Vi gjorde det för att vi har märkt att folk tyvärr kastar mycket skräp i naturen. Vi vill göra vår del för att hjälpa till att städa i vår vackra stad. Jag är så glad att Wasa Royals deltog, säger Granholm.

Ungefär tjugo personer deltog i städtalkot och det pågick i cirka två timmar. På den relativt korta tiden städade föreningen och spelarna från Wasa Royals så att de fyllde tio sopsäckar. Bland allt skräp hittade de 300 cigarettfimpar, berättar Granholm.

- Det är lite synd att vi kunde hitta så många på så kort tid. Spelarna sa också att de inte vill att det ska vara på det viset.

Tillställningen blev också ett språkbad eftersom spelare från USA, Frankrike och Sverige deltog. FAM Vasa vill utmana andra föreningar i staden att ordna liknande städtalkon.

FAM Vasa har ungefär 100 medlemmar och är en tvåspråkig förening. Den har 72 år på nacken och den gemensamma nämnaren är USA, säger Granholm.

- Alla har sina egna orsaker till varför de är medlemmar. Jag själv har studerat amerikansk historia och jag har även bott där ett par år. Vissa av våra medlemmar har släktingar i USA också. Vi brukar träffas 5-6 gånger per år. Vi brukar tycka om bland annat att besöka nya restauranger tillsammans.

Wasa Royals spelar i morgon mot Butchers i Botniahallen. Granholm tycker att det var bra att några spelare kunde komma.

- De kom fast det är speldag för dem dagen efter. Vi uppskattar det och önskar dem lycka till i matchen.