I tisdags frågades han ut i sitt hem. Sambi, som var president 2006–2011, nekar till anklagelserna. Beslutet att placera honom i husarrest har fattats av inrikesdepartementet.

Sambis efterträdare på presidentposten Ikililou Dhoinine är också under utredning. Ikililou Dhoinine och tio personer som tjänstgjort i staten under de båda expresidenterna har belagts med reseförbud.

Passförsäljningen skedde från 2008 i samarbete med Förenade arabemiraten och Kuwait. I båda de länderna finns statslösa, personer utan medborgarskap. Som grupp kallas de statslösa bidun, av ett arabiskt ord som betyder "utan". Samarbetet gick ut på att Komorerna, en östat i Indiska oceanen, gav statslösa pass i utbyte mot finansiellt stöd från staterna vid Persiska viken.

En utredning som gjorts av Komorernas parlament offentliggjordes tidigare i år. Den visade att Komorerna sålt tusentals pass utanför de officiella kanalerna, via organiserad brottslighet, och att inkomster till statskassan på minst 100 miljoner dollar saknas.

Nuvarande presidenten Azali Assoumani, som också var president före Sambi, uppger att hanteringen har stoppats.