|

M5S och Lega överens om premiärminister

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio får ett par varningens ord från Frankrike inför ett maktövertagande. Bild från 17 maj. Legas ledare Matteo Salvini lägger sin röst på regeringsprogrammet han har förhandlat fram, i Milano.
Femstjärnerörelsen och Lega är överens om en premiärminister till sin nya, italienska regering. Det blir ingen av partiledarna, som i stället väntas få ministerposter. Namnet avslöjas på måndagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi hoppas att ingen lägger in veto mot ett val som representerar vad majoriteten av italienarna vill, säger Lega-ledaren Matteo Salvini enligt tidningen La Repubblica och nyhetsbyrån Ansa , efter ett av många möten den senaste veckan med Femstjärnerörelsens (M5S) dito Luigi Di Maio.

Partiledarna meddelar att de är överens om vilka namn de ska nominera till sin tilltänkta koalitionsregering. Innan de offentliggörs ska presidenten Sergio Mattarella få se dem och säga sitt under måndagen.

Premiärministerposten har varit den stora stötestenen i partiförhandlingarna.

– Det kommer varken att bli jag eller Di Maio. Det kommer att bli ett namn som tillfredställer både oss och dem, säger Salvini enligt Corriere della Sera.

Han utesluter dock inte att de två kan komma att få ministerposter. Corriere skriver, med hänvisning till källor med insyn, att Salvini är aktuell för inrikesministerposten. Di Maio uppges kunna bli arbetsmarknadsminister.

I övrigt är det oklart hur posterna kan komma att fördelas.

– Det är möjligt att det i regeringen kommer att finnas personer som aldrig har röstat på Lega eller M5S, säger Matteo Salvini.

De aspirerande regeringspartierna har också kommit överens om ett regeringsprogram. Där uppfylls till stor del Femstjärnerörelsens vallöfte om medborgarlön och Legas löfte om skattesänkningar. Dessutom utlovas ett generösare pensionssystem.

Efter överenskommelsen har partierna vänt sig till sina väljare för ett omdöme. M5S, som förespråkar direktdemokrati via nätet, lade upp avtalet på sin sajt. 94 procent av de som röstade gav sitt godkännande, enligt partiledaren Di Maio.

Lega har arrangerat en omröstning på ett torg i norditalienska Milano under söndagen.

– Det är inte idealt att regera med Femstjärnerörelsen eftersom vi inte har så mycket gemensamt, säger väljaren Giorgio Corti till nyhetsbyrån AFP på torget.

Han röstar dock för avtalet då han anser det vara bättre än att Italien får en teknokratisk regering.

Under söndagen höjde Frankrikes finansminister Bruno Le Maire ett varningens finger för att Italien fortfarande har ekonomiska åtaganden inom eurosamarbetet.

– Om den nya regeringen tar risken att inte respektera sina åtaganden vad gäller skulder och underskottet, samt att städa upp bland bankerna, kommer den finansiella stabiliteten i eurozonen att vara hotad, säger Le Maire enligt AFP.

– Jag respekterar det italienska folkets självständiga val, men det finns åtaganden som är större än oss alla.

M5S och Lega skiljer sig på många sätt som partier, men enas i en EU-skepsis. Le Maires synpunkter är "oacceptabla", skriver Matteo Salvini på Twitter :

"Jag bad inte om röster och förtroende för att fortsätta på vägen mot fattigdom, osäkerhet och invandring. Italienarna först!"

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport
1

113 lopp sedan senast – Kimi Räikkönen vann i Austin

FORMEL 1 Kimi Räikkönen höll undan för Max Verstappen och Lewis Hamilton och vann USA:s GP.

Nyhetsbild
Lokalt

Biobesöket i rullstol blev en besvikelse: "Det är gräsligt"

VASA Carola Lithén såg fram emot en biokväll på Bio Rex i Vasa. Men kvällen blev förstörd när hon insåg att renoveringen av biografen försämrat tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild
Sport

FC Sport tog första segern trots utvisning

FUTSAL FC Sport-j var bättre från början och bärgade säsongens första ligaseger i Vanda.

Nyhetsbild
Lokalt

På måndag stänger strejken flera idrottsanläggningar– se lista över stängda utrymmen

På måndag och tisdag går över 10 000 av fackförbundet JHL:s medlemmar i strejk. Strejken syns också i Vasa och i Korsholm, inom fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Mest läst senaste veckan