– Vi kommer att sätta ekonomisk press utan motstycke mot den iranska regimen. Ledarna i Teheran kommer inte att tvivla på att vi menar allvar, sade Pompeo när han på måndagen höll sitt första stora utrikespolitiska tal på den konservativa tankesmedjan The Heritage Foundation.

Den nya amerikanska strategin gentemot Iran omfattar tolv krav, däribland att landet avslutar sitt ballistiska robotprogram och slutar att blanda sig i regionala konflikter, från Jemen till Syrien. Först när det infrias kan det bli aktuellt med lättnader i sanktionerna, sade Pompeo.

– Iran kommer aldrig mer att få fria händer att dominera Mellanöstern.

Under det nya sanktionstrycket kommer Teheran att tvingas välja mellan att antingen försöka upprätthålla den inhemska ekonomin eller att fortsätta att använda sina tillgångar för att kriga utomlands, menar utrikesministern.

– De kommer inte att ha nog med resurser för att göra bådadera.

Pompeo varnade för att europeiska företag som bryter mot USA:s sanktioner kommer att "ställas till svars" och tvingas välja mellan att göra affärer med Iran eller USA.

Han förklarade också att USA inte kommer att försöka omförhandla det globala kärnenergiavtal från 2015 som USA lämnade i början av maj.