Satelliter släpptes iväg i rymdprojekt – "Det känns som när ett barn flyttar hemifrån"

De har byggt minisatelliter, sytt orangefärgade fallskärmar, lagat energistänger till mellanmål och nu är det dags att släppa iväg ballongerna. Nästa år fortsätter rymdprojektet, som förhoppningsvis avslutas med en Floridaresa. Tracey Haga håller i ballongen. Zoom
Foto: Cecilia Holmström

De har byggt minisatelliter, sytt orangefärgade fallskärmar, lagat energistänger till mellanmål och nu är det dags att släppa iväg ballongerna. Nästa år fortsätter rymdprojektet, som förhoppningsvis avslutas med en Floridaresa. Tracey Haga håller i ballongen.

Nu är den snart i Laihela! Spänningen är stor när elever och lärare följer minisatelliterna som de skickat iväg från Söderfjärden. Det här är ett steg på elevernas resa som handlar om rymden. Kanske bär resan ända till Florida.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Zoom

Ballongerna stiger till ungefär 19 kilometers höjd innan de spricker och styroxlådorna med minisatelliterna i singlar ner mot marken med hjälp av små fallskärmar. Foto: Cecilia Holmström


När Neil Armstrong landsteg på månen 1969 sa han: "Ett litet steg för människan men ett stort kliv för mänskligheten". Då Apolloprojektets deltagare från Högstadiet och Gymnasiet i Petalax skickar iväg sina minisatelliter skulle man kunna svänga på det: "Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort kliv för människorna".

Läraren Henrik Smulter är nästan lyrisk när den första ballongen stiger mot skyn.

– Det känns som när ett barn flyttar hemifrån – jättespännande, häftigt och lite skönt! Jag har väntat så länge på den här dagen, säger Smulter.

Zoom

Visst är den jättefin! Läraren Henrik Smulter är nästan lyrisk – "Det här är en perfekt dag, med perfekt väder, perfekta elever och ett perfekt projekt". Foto: Cecilia Holmström

Annons

Det är åtta år sedan Smulter började fundera på en kurs i rymdforskning. Nu, när drömmen förverkligas, görs det med besked. I Apolloprojektet deltar 40 elever och studerande från högstadiet och gymnasiet. De har till exempel gått i teknikklubbar och byggt så kallade CanSat-moduler, minisatelliter, som skickas upp för att få fram information om väder, vind och höjd och fotografera. De har sytt fallskärmar till minisatelliterna och bakat energistänger som ska pigga upp under dagen. Nästa läsår ska de bland annat bekanta sig med de fysiska antagningskraven för astronauter, testa tyngdlöshet och delta i Toughest-loppet i Vörå, lära sig mer om bakgrunden till rymdkapplöpningen till månen och rymdforskningens då och nu. På sommaren, då det är 50 år sedan den första månlandningen, planerar de besöka Cape Canaveral i Florida där de flesta raketerna skjuts upp.

– Apolloprojektet är mycket mer än en kurs i skolan – det har blivit en rolig rymdhobby. På fritiden kollar vi Youtube-klipp från rymden, säger Linnéa Strömfors som går i gymnasiet.

Kompisarna är eniga – det svåraste var att sy fallskärmarna.

– Man får inte glömma att backa med symaskinen i början, säger Anja Flöijer och skrattar.

Zoom

Apolloprojektet har gått från ett skolprojekt till en rymdhobby, säger några av deltagarna. Anja Flöijer, Josefine Sjöstrand, Michelle Österblad, Linnéa Strömfors och Zakarias Ahlstedt förbereder den första styroxlådan för en resa mot rymden. Foto: Cecilia HolmströmDen första ballongen lyfter och efter lite tvekan ovanför Söderfjärden svänger den österut mot Laihela. Föräldrar och stödtrupper är redo. Efter ett par timmar väntas ballongen spricka på 19 kilometers höjd och styroxlådorna med minidatorerna i kommer att singla mot marken. Då följer dagens nästa utmaning – att hitta dem.

– Jag hoppas att GPS-signalerna funkar. Vi tror att de kommer att landa inom hundra kilometer – kanske i Seinäjokitrakten. Jag hoppas verkligen att de inte landar på något dyrt, säger läraren Henrik Smulter.

I bakgrunden hörs någon skoja: "Oj, har en låda kraschat ner från himlen rakt på din bil? Ring Henrik!".

I grupper ska eleverna hämta hem minidatorerna som då är fyllda med information och bilder.

Zoom

Den första av de tre minisatelliterna är i väg – och spänningen på marken stor. Den här dagen har eleverna, studerandena och lärarna från Högstadiet och Gymnasiet i Petalax väntat länge på. Foto: Cecilia Holmström– Att skicka upp lådorna är det mest spännande med kursen. Jag hoppas bara att de inte landar i någon sjö, säger Tracey Haga.

Men framtidssiktet är också inställt. De vill verkligen till Florida nästa år.

– Vi måste samla ihop mycket pengar. Vi ska sälja massor av wc-papper, säger Linnéa Strömfors.

Går det att sälja så mycket wc-papper i Petalax?

– Jodå. Vi har ju Malax och Korsnäs också!

De har insett att det behövs mycket pengar – men tror inte att det är något problem.

– Alla är så taggade så det kommer att gå bra. Vi kan sälja kakor, wc-papper eller vad som helst. Jag vill verkligen se rymdcentret. Det skulle vara så coolt, säger Tracey Haga.

Zoom

Tracey Haga, Alma Södergran och Henrik Smulter fäster lådan med minisatelliten i ballongen innan den släpps mot himlen. Foto: Cecilia HolmströmVid sidan om står två mycket nöjda högstadie- och gymnasierektorer och kollar in arbetet.

– Intresset för det här projektet har varit enormt. Det är fint att vi kan jobba så här över stadie- och ämnesgränserna. Det är så här man ska jobba enligt nya läroplanen: så att eleverna får en helhetsbild. Det är också viktigt att vi, som ett landsortsgymnasium, kan erbjuda intressanta stora projekt med kunniga lärare, säger gymnasierektorn Margareta Bast-Gullberg.

Hon ger de tre ansvariga lärarna fulla poäng.

– De har verkligen entusiasmerat och motiverat eleverna.

Zoom

För de ansvariga lärarna Anton Lindholm, André Forsman och Henrik Smulter var lördagen en rolig och spännande dag. Skulle allt funka? Skulle lådorna landa säkert? Och var? Foto: Cecilia HolmströmLärarnas iver syns på långt håll. Henrik Smulter har lite svårt att stå stilla. Han springer hellre och hoppar nästan jämfota utanför Meteorian. Att se minisatelliterna lyfta mot himlen är en mångårig dröm som går i uppfyllelse.

– Vi har perfekt väder, perfekta elever, ett perfekt projekt. Det kan inte bli bättre än i dag, säger han.

Fotnot: Några timmar senare meddelar Henrik Smulter att alla lådor är hittade, hela och i gott skick – i skogen i Kauhavatrakten.

Zoom

Den första ballongen lyfte ganska rakt upp över Söderfjärden innan den bytte riktning och fortsatte mot motorvägen och Laihela. Foto: Cecilia HolmströmJag hoppas verkligen att lådorna inte landar på något dyrt.
Läraren Henrik Smulter

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande