Ärkebiskop Kari Mäkinens avskedsmässa hölls i Åbo domkyrka under söndagsförmiddagen. I sin sista predikan som ärkebiskop förkunnade Mäkinen att mycket av det som sker i världen påminner om Guds närvaro, samtidigt ser han också mycket hårdhet i världen som förstärker upplevelsen av Guds frånvaro. Båda delar präglar kyrkans verksamhet.

Under mässan berättade ärkebiskopen också att den uppgiften han uppskattat mest har varit att läsa välsignelsen i olika sammanhang.

I avskedsgåva fick Mäkinen en stola gjord av textilkonstnären Silja van der Meer. En stola är ett band präster, biskopar och diakoner bär över axlarna.

Kari Mäkinen är den fjortonde ärkebiskopen i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Han tillträdde ämbetet som ledare för Åbo ärkestift 2010. Under flyktingvågen 2016 meddelade Mäkinen att kyrkan är beredd att erbjuda skydd åt asylsökare som nekats uppehållstillstånd. Ett uttalande som både väckte positiva och negativa reaktioner.

Mäkinen går i pension den 1 juni. Tapio Luoma tar över som ärkebiskop efter Mäkinen. Installationen hålls i Åbo domkyrka den 3 juni.