Närmare tre månader efter valet såg det ut som att landet skulle få en koalitionsregering med främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen under ledning av teknokraten Conte, en politisk nybörjare.

Presidenten i Italien har begränsad makt, och att han vägrade godkänna den 81-årige ekonomen Paolo Savona – båda partiernas val, och med stöd av en majoritet av parlamentsledamöterna – har upprört Legas och Femstjärnerörelsens respektive partiledare.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio vill att parlamentet begär att Mattarella avgår, enligt BBC.

– Det här kommer att fortsätta. Det är alltid högt tonläge i italiensk politik och starka konflikter, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Den föreslagne ekonomiministern Paolo Savona har tidigare talat om att Italien ska lämna euron, vilket enligt presidenten gör honom omöjlig i rollen.

Mattarella hänvisar till att han "måste skydda italienarnas besparingar", och poängterar att han godkänt alla andra förslag till ministrar som lagts fram.

Mattarella ska ha bett om andra alternativ, men Conte ska då ha vägrat och därmed gett upp planerna på att bilda regering. Även om det förekommit tidigare är det ett ovanligt drag att presidenten stoppar ministerutnämningar.

– Man vet inte om han bara ville byta ut ekonomiministern eller om han ville få till stånd ett nyval, säger Jungar.

Ledarna för Femstjärnerörelsen och Lega, Luigi Di Maio och Matteo Salvini, förkastar vetot, och ser det som att Italien viker sig för Tyskland, kreditvärderingsföretag och finanslobbyn.

Nu riskerar Italien i stället nyval. Mattarella kallade vid lunchtid till sig Carlo Cottarelli, som tidigare arbetat för internationella valutafonden IMF. Cottarelli har nu fått presidentens mandat att bilda regering – troligen en tillfällig teknokratministär som styr landet fram till ett nyval.

En sådan regering kommer dock att få problem, om den alls kommer till stånd, då Lega och Femstjärnerörelsen har majoritet i båda kamrarna.

– Regeringen kommer nog att sitta rätt stilla i båten tills dess att det blir nyval i så fall. Italiens ekonomi är ju inte i den bästa situationen, men några stora genomgripande reformer kan man hur som helst inte göra, säger Jungar.

Och det är inte säkert att ett nyval leder till några större förändringar. Enligt Jungar har den föreslagna regeringen haft ganska brett stöd i opinionen.

– Man kan tänka sig att (presidentens veto) kan bidra till ett ännu större politikerförakt. Fronten mellan Di Maio och Salvini är ju fortfarande enig, de har inte börjat bråka med varandra än. Så jag tror nog att både Femstjärnerörelsen och Lega som antietablissemangspartier kan gynnas av det här om nyval blir fallet, säger hon.