Carl Wargh ansågs som en av de främsta akvarellisterna i såväl Finland som Norden. Den 15 maj firade han sin 80-årsdag.

Det uppmärksammade vännen och konstnärskollegan Tapani Tammenpää med en utställning av det mindre formatet i Galleri Printmakers i Vasa tidigare i maj. Där visades målningar och teckningar som Carl Wargh skapat på 2000-talet.

I sommar ordnas en större, retrospektiv översikt i Seinäjoki Konsthall. Den utställningen – som arrange­ras i samarbete med Kuntsis stiftelse och med Anne-Maj Salin som kurator – får nu formen av minnesutställning.

Helheten innehåller ett hundratal av Warghs verk, från 1970-talet fram till i dag och pågår från den 20 juni till den 26 augusti.

Carl Warghs motiv var ofta landskap: skärgården, skogar och byar, kyrkor, lador och annan gammal bebyggelse.

– Naturupplevelser är viktiga för mig, dem skildrar jag i mina bilder. Oftast börjar jag målandet på plats, ute i naturen, sade han i samband med utställningen på Printmakers.

Även om Wargh avbildade miljöer på många håll i Finland var det ändå det öppna och vida österbottniska landskapet som var honom speciellt kärt.

Wargh skapade sin verk så att han började med att teckna i b­lyerts eller tusch. Sedan tog han till akvarellfärgerna.

Själv beskrev han det så här:
– Akvarellens transparens till­talar mig, men jag vill också få fram de grafiska element som teckningen ger.

Carl Wargh målade inte nödvändigtvis helt realistiskt, men inte heller abstrakt. Han utgick från modellen, oavsett om det var naturen eller en människa, och undersökte motivens innehåll och själslandskap. Rytmen och formen, färgen och ljuset var viktiga, liksom de obearbetade tomma ytorna på pappret.

Under sin långa konstnärsbana var Carl Wargh även en inspirerande lärare på många akvarellkurser, bland annat i Åbo, Helsingfors, V­asa och Jakobstad.