"Plast kan vara fantastiskt – men vi måste använda det mer ansvarsfullt. Engångsplast är inte smart varken ekonomiskt eller miljömässigt och dagens förslag kommer att hjälpa företag och konsumenter att röra sig mot hållbara alternativ", säger EU:s jobb- och tillväxtskommissionär Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.

Samtidigt presenteras en rad åtgärder som är till för att rejält minska mängden plast i framför allt havet. Kommissionen skjuter in sig på de tio varor som utgör den största delen av soporna i havet.

"Dagens förslag kommer att minska engångsplasterna på våra affärshyllor genom en rad åtgärder. Vissa produkter kommer att förbjudas och ersättas med renare alternativ", heter det från kommissionens förste viceordförande, Frans Timmermans.

Bland annat vill kommissionen förbjuda engångsplastbomullstoppar, -bestick, -tallrikar och -sugrör som görs i icke återvinnbar plast. EU-länderna ska samtidigt få krav på sig att minska antalet matförpackningar och muggar i plast. Och år 2025 måste medlemsländerna samla in minst 90 procent av alla engångsflaskor i plast.

För att få bukt med den nedskräpning som sker via fiskeutrustning i plast – 27 procent av allt skräp på stränderna, enligt kommissionens beräkningar – ska dessutom producenterna åläggas att stå för kostnaderna för bland annat soptransporter och återvinning.


Kommissionens förslag ska nu diskuteras i sedvanlig ordning av EU-länderna och EU-parlamentet. Och Frans Timmermans hoppas på snabba beslut.

"Plastskräpet är otvivelaktigt en stor fråga och européerna måste agera tillsammans", manar Timmermans i dagens pressmeddelande.