Bakgrunden är den stora muthärvan där företrädare för Rajoys konservativa parti Partido Popular (PP) figurerar.

I torsdags kom de första domarna i den så kallade Gürtel-affären som plågat PP i åratal. 29 personer på ett eller annat sätt kopplade till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.


Utredningen av korruptionshärvan handlar bland annat om företag som mutat sig till statliga kontrakt, bokföringsbrott och skattebrott.

Den förre partifinansiären Fernando Correa dömdes till 51 års fängelse och förre partikassören Luis Bárcenas till 33 år.

Bárcenas höll 2008–2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att till exempel bekosta resor och lyxliv för partitoppar med familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz.

För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till böter på 44 miljoner euro.

Bárcenas fördes till fängelse under måndagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Spaniens högsta domstol i brottmål medgav honom inte att vara fri mot borgen i väntan på överklagandet. Ytterligare två dömda PP-toppar fick också krypa direkt i fängelse.

Förra sommaren tvingades Rajoy till sin förtret att vittna om de olagliga utbetalningarna. Han förnekade all kännedom om något sådant.

Också själva partiet fälldes och ska återbetala 245 000 euro.


Domarna har skakat om Spanien – ett land som ändå härdats att tåla korruptionsskandaler på hög nivå under lång tid – och fått oppositionspartierna att vittra blod nu när rättvisan kryper allt närmare Rajoy.

Misstroendeförklaringen mot honom är inlämnad av socialistpartiet PSOE. Det är oklart om PSOE får ihop tillräckligt med stöd för att tvinga bort Rajoy. För det krävs att flera mindre partier sluter upp för att nå absolut majoritet i parlamentet, minst 176 av 350 röster. Men såväl de baskiska som de katalanska nationalisterna har agendor som PSOE svårligen kan sammanföra.

PSOE vill att partiledaren Pedro Sánchez ska ta över som premiärminister. Nyval ska utlysas men först sedan partiet fått regera i "åtskilliga månader", sade en talesperson i helgen.

Mittenhögerpartiet Ciudadanos, samarbetspartner till PP i parlamentet trots sin skarpa antikorruptionsprofil, kräver nu att Rajoy utlyser nyval – vilket han har uteslutit. Ciudadanos kan komma att försöka lägga fram en egen misstroendeförklaring, fast det förutsätter stöd från något annat parti.


Ciudadanos stöder inte PSOE:s misstroendeförklaring, men det gör vänsterpartiet Podemos.

Till det komplicerade parlamentariska läget i förtroendet om Rajoy, ska även infogas den katalanska frågan. Den ligger strax under kokpunkten efter det senaste försöket till regeringsbildning som provocerat centralmakten i Madrid ännu mer. Vad gäller motståndet mot Kataloniens självständighet står PP och PSOE mer eller mindre på samma sida.

Parlamentsdebatten inför misstroendebeslutet inleds på torsdag.