|

RECENSION: Varmhjärtat och pricksäkert om olika slags föräldraskap

Flamingorna Roseusarna blir lyckliga när de får ägget som kompisarna Brie, Lu och Maud hittar på gården. Zoom

Flamingorna Roseusarna blir lyckliga när de får ägget som kompisarna Brie, Lu och Maud hittar på gården.

Bilderboken "Ägget" handlar om kompisarna Brie, Maud och Lu som bor i samma hus. En dag hittar de ett stort ägg på gården. Det är varmt. Och någon pickar helt tydligt där inne.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Det är glädjande att se vilken hög kvalitet finlandssvenska barnböcker håller just nu. Det gäller också det senaste tillskottet, bilderboken "Ägget" med text av Sanna Sofia Vuori och illustrationer av Linda Bondestam

Det här är Vuoris debut som författare, men hon har redan länge varit en aktiv mångsysslare inom barnkultur, bland annat som skapare av webbshowen "Estrids bokklubb" där barn samtalar med barnboksförfattare och illustratörer.

Produktiva och prisbelönta illustratören Linda Bondestam, med sina färggranna och finurliga bilder, torde knappast behöva någon närmare presentation. Hon har tidigare samarbetat med författare som Ulf Stark, Annika Sandelin, Minna Lindeberg och Malin Kivelä.

Händelserna i "Ägget" tar avstamp en morgon när det är stövelväder. Berättaren – musen Brie – älskar att hoppa i vattenpölar. Däremot älskar hen inte stövlar. Så det tar nästan en evighet att komma i väg.

Annons
Väl ute på gården blir det inga kurragömmalekar med kompisarna – den lite rävliknande Maud och fladdermusen Lu. Kamrattrion hittar nämligen något överraskande i en vattenpuss: ett orangemelerat ägg där det alldeles tydligt bor någon liten. Ägget är varmt och det pickar där inne.

ZoomBilderbok

  • Ägget
  • Text: Sanna Sofia Vuori
  • Bild: Linda Bondestam
  • Förlaget 2018


Men vems är ägget? Det bestämmer sig Brie, Maud och Lu för att ta reda på. Så de börjar ringa på dörrarna i höghuset där de bor. Under sin detektivfärd kommer de att hälsa på många slags familjer och lär sig att vardagen kan se olika ut beroende på var man växer upp.

Lu har många föräldrar och en farmor som ser ut som en dinosaurie och som gärna berättar om kriget. Brie i sin tur har en hel drös med syskon och en smått utmattad pappa som jobbar hemma och torkar babymat från morrhåren.

Maud bor med sin mamma som hämtat hem henne från ett rävgryt i Grannskogen. På så sätt blev Maud hennes unge.

Zoom

Småbarnskaoset är påtagligt - och lätt att känna igen sig i - i Bries familj. Foto: Illustration ur bokenBarnen får alltså märka att barn kommer till på olika sätt och att föräldraskap kan se olika ut. Ormparet Pumila har inga ungar alls – de föredrar att resa över hela världen i stället – medan flamingorna, med efternamnet Roseu, väntat väldigt länge på ett ägg.

Så nu kan Roseusarna få det ägg som Brie, Maud och Lu hittade på gården. De lyckliga blivande föräldrarna bjuder in alla till äggkläckningsfest, och det ska visa sig att ägget innehåller något helt annat än en fågel.

Boken "Ägget" beskriver ett samhälle av i dag med såväl traditionella småbarnsföräldrar och regnbågsfamiljer som adopterade barn och frivillig och ofrivillig barnlöshet. Allt framställs utan några pekpinnar, på ett sätt som kännas naturligt och självskrivet.

Både berättelsen och illustrationerna kryddas med humor och innehåller många fyndiga iakttagelser och träffsäkra detaljer. Många kan säkert känna igen sig i och småle åt småbarnskaoset i Bries familj. Det samma gäller Mauds mamma som älskar att prata i sin mobiltelefon – så till den grad att hon knappt hinner lyssna på Maud.

Bilderna samspelar utmärkt med texten, och som i riktigt bra bilderböcker är det vissa saker som berättas bara i bild. Den här varmhjärtade berättelsen blir bara bättre av att läsas om – läsaren upptäcker nya saker varje gång.

Zoom

Sanna Sofia Vuori. Foto: Niklas SandströmZoom

Linda Bondestam. Foto: Niklas Vuori

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan