Marknadens snabbaste bredbandstjänster. Så beskriver teleoperatören DNA satsningen på optiskt fibernät i Vasa. Målgruppen är bostadsbolag och företag.


Det nya optofibernätverket erbjuder hastigheter på upp till tusen megabit per sekund. Det nya nätverket är samtidigt en förberedelse inför de kommande 5G-satsningarna.

DNA har redan inlett byggandet av det fasta nätet och de nya optofiberförbindelserna.

– Snart kan vi erbjuda marknadens snabbaste bredbandstjänster och mångsidiga tv-tjänster i en stor del av Vasa. För de lokala företagen innebär DNA:s effektiva optiska fibernät möjligheter att koppla samman kontorsspecifika lokalnät till en enkel helhet, konstaterar Mikko Kannisto, direktör för överföringsnät hos DNA, i ett pressmeddelande.

Bygget av optisk fiber förbättrar förutom bredbandshastigheterna även DNA:s lokala mobildatahastigheter, eftersom också mobilnätets basstationer utnyttjar optofibern. För bredbandskunder är fördelen med optofiber utöver högre hastigheter kortare nätfördröjning än med många andra tekniker och större överföringskapacitet.

– Vi kartlade Vasaområdet noggrant när vi gjorde upp utbyggnadsplanen. Vi levererar optofiberförbindelser till de områden där efterfrågan enligt vår bedömning är som störst, säger Kannisto.