USA:s president var ovanligt återhållsam i sitt kroppsspråk när mötet började, vilket Swanström ser som positivt.

– Jag väntade mig nästan det här vanliga att han nästan skakar handen ur led, säger Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) i Sverige.

En lugn Trump och en, som det verkar, nervös Kim är bra, menar han.

– Det står så mycket på spel för parterna så vore de inte nervösa och funderade två gånger på vad de gjorde så vore det kanske mer konstigt.


Men oavsett vad de båda länderna säger om nedrustning och fred när dagen är slut varnar Swanström för långtgående slutsatser.

– Man kan alltid räkna svettdroppar i pannan och fundera på om slipsknuten har betydelse, säger han, men tillägger om Singapore-mötet:

– Allt det här är ett första steg. Vi kommer inte att se en avslutning på kärnvapenproblematiken, även i det mest positiva scenariot.

Både Trump och Kim vill att mötet ska ses som framgångsrikt men det är osannolikt att det kommer presenteras några konkreta åtgärder, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Jag förväntar mig att de båda kommer att framställa det här mötet som väldigt framgångsrikt. Det här är ett första steg men jag tror att det kommer krävas fortsatta förhandlingar på samma sätt som gjorts innan detta möte. Det ska vara på hög nivå och att man har en arbetsgrupp som försöker se vad den andra parten kan tänka sig att acceptera för villkor.

Det är också värt att komma ihåg menar Hellström, att det inte bara handlar om Nordkorea utan om en plan på nedrustning på hela Koreahalvön.


USA har höga krav på Nordkorea och talar ofta om fullständig, verifierbar och oåterkallelig denuklearisering. Men för att Nordkorea skulle gå med på att släppa in inspektörer och visa upp alla sina anläggningar skulle även kräva stora eftergifter från USA, säger Sverker Hellström.

– USA har ju egna ekonomiska sanktioner mot Nordkorea som de skulle kunna lätta på och i förlängningen någon typ av bistånd. Men först och främst så handlar det också om det som kallas säkerhetsgarantier som skulle omfatta att USA:s kärnvapenparaply dras tillbaka från Koreahalvön och att man drar tillbaka trupper från Sydkorea.

Nordkorea vill också få ett erkännande som kärnvapenmakt.

– Det går visserligen stick i stäv med allt det andra men det skulle ge ett erkännande till Nordkorea som en världsmakt och släppa in landet i de politiska finrummen.

Bakgrund: Toppmötet mellan Trump och Kim

  • Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore inleddes klockan 09 lokal tid, klockan 03 svensk tid.
  • Efter hälsningsceremonin sågs de båda ledarna till en början på tu man hand (med tolkar närvarande) i omkring 45 minuter. Därefter förhandlade ländernas delegationer. I USA:s ingår utrikesminister Mike Pompeo, nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton och Vita husets stabschef John Kelly. Kim har med sig utrikesminister Ri Yong-Ho bland andra.
  • Klockan 10 svensk tid ska Donald Trump framträda inför medier, enligt Vita huset. Trump ska lyfta mot USA strax före klockan 13 svensk tid.
  • Fokus för mötet är Nordkoreas kärnvapen och de ekonomiska sanktionerna mot landet. USA vill att Nordkorea ska ge upp hela sin kärnvapenarsenal medan Nordkorea vill att nedrustningen ska gälla hela den koreanska halvön, vilket skulle innebära att USA också drar tillbaka trupper från sin allierade Sydkorea. Troligen diskuteras också Nordkoreas kemiska och biologiska vapen. Ur nordkoreanskt perspektiv är det viktigt att få till ett fredsavtal rörande 1950-talets Koreakrig (i nuläget råder formellt bara vapenstillestånd) samt "normaliserade relationer", som handelsavtal och diplomatiska förbindelser.
  • Källor: Vita huset, internationella medier