Första tomten reserverad på Fågelbergets industriområde

NyhetsbildZoom
Fågelberget. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Nu har första tomten reserverats på Fågelbergets industriområde för företag inom cirkulär ekonomi. Det blir Lakeuden Ympäristöhuolto, ett företag specialiserat på plastbearbetning, som etablerar sig på området.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På området finns elva tomter reserverade speciellt för företag som är verksamma inom cirkulär ekonomi. Lakeuden Ympäristöhuolto, med verksamhet i Seinäjoki och Ylistaro, har bokat den första tomten och beslutat sig för att etablera sig även i Korsholm.

Det är fråga om ett österbottniskt familjeföretag, som har varit verksamt inom branschen i 30 år. Företaget har specialiserat sig på att hantera, sortera, bearbeta, återanvända och göra produkter för återanvändning av det avfallsmaterial som kommer från affärer, industrier och byggbranschen.


Göran Östberg från VASEK som är chef för projektet ”Cirkulär Ekonomi Korsholm”, var i början av året på besök hos vd Timo Hirsimäki för att presentera företagsklustret inom cirkulär ekonomi och som planeras på Fågelberget i anslutning till Stormossen och Westenergy.

– De blev omedelbart intresserade och ungefär en månad efter vårt möte kom de hit för att bekanta sig med området och till Stormossen för att diskutera eventuella samarbetsmöjligheter bl.a. inom plasthanteringen. Jag är mycket nöjd med den här nyheten, och med det faktum att man hittar nya möjligheter till samarbete mellan företagen, säger Östberg i ett pressmeddelande.

Enligt vd:n Tomi Hirsimäki medför industriområdet många möjligheter.

– Vårt beslut att etablera oss i Korsholm påverkades av behovet att utvidga vårt marknadsområde för materialåtervinning och samarbetsmöjligheterna med de mångsidiga företagen i regionen. Därtill kommer det växande industriområdet på Fågelberget att ge goda utvecklingsmöjligheter för återvinningsverksamheten, säger Hirsimäki.

Lakeuden Ympäristöhuolto planerar att bygga en vägnings- och återvinningsstation på den drygt 9000 kvadratmeter stora tomten. På stationen tas emot olika återvinningsfraktioner. En lager- och lastningshall på cirka 1000 kvadratmeter och en bilvåg kommer att byggas vid stationen. Bilvågstjänster erbjuds åt alla transportörer i området och även fullstora långtradare kan vägas på en gång.

Byggnadsarbeten kommer att påbörjas så snart som möjligt. Företagsetableringen skapar också tre nya arbetsplatser.

Cirkulär Ekonomi Korsholm

  • Målet med projektet är att skapa en grund för ett kluster inom cirkulär ekonomi i Vasaregionen, att hitta ny och växande affärsverksamhet inom branschen och att kartlägga det aktuella materialflödet.
  • Projektet administreras av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och finansieras förutom av Europeiska regionala utvecklingsfonden även av Korsholms kommun.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan